tel

Μελίσσια: 210 8104 121 | Γλυφάδα:  210 8981 510
elenfrdeitrutr

Μπορεί η αύξηση του παιδιού μου να επιφέρει με τα χρόνια "αυτοθεραπεία" του υπάρχοντος προβλήματος (π.χ. της έλλειψης χώρων για την αναστολή των νέων δοντιών;

Η απάντηση είναι πως ΟΧΙ αφού η αύξηση τωνγνάθων με την ηλικάι είναι προς τα πίσω και όχι προς τα εμπρός για να χωρέσουν οι γνάθοι την ανατολή όλων των πίσω δοντιών. Γενικότερα όσο περνούν τα χρόνια μειώνεται ο διαθέσιμος χώρος για ανατολή ή ίσιωμα των μπροστινών μόνιμων δοντιών αφού μεγαλώνει και η πίεση που ασκούν τα πίσω δόντια και κυρίως οι φρονιμήτες προς τα εμπρός.

Η εμπειρία και η κλινική πράξη μας έχουν δείξει ότι τα ορθοδοντικά προβλήματα είτε σε παιδιά είτε σε ενήλικες ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΝΤΑΙ με την πάροδο των χρόνων. Η ορθοδοντική δαπάνη είναι συχνά λιγότερο ακριβή από την οδοντιατρική φροντίδα που θα χρειασθεί αργότερα κανείς (π.χ. γέφυρες ή εμφυτεύματα) για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργούνται από την αναβολή μιας αναγκαίας ορθοδοντικής θεραπείας σε μικρή ηλικία.

Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου χρειάζεται ορθοδοντική;
Είναι συχνά δύσκολο για τους γονείς να διαπιστώσουν αν το παιδί τους χρειάζεται ορθοδοντική θεραπεία αφού υπάρχουν ορθοδοντικές ανωμαλίες στις οποίες τα μπροστινά δόντια φαίνονται ίσια.

Επίσης κάποια προβλήματα που φαίνονται πολύπλοκα και ανησυχούν ιδιαίτερα τους γονείς αντιμετωπίζονται στην πραγματικότητα χωρίς δυσκολία. Ρωτώντας τον Οδοντίατρο ή τον Παιδοδοντίατρό σας είναι μια καλή αρχή αλλά εμείς αποτελούμε την καλύτερη πηγή πληροφοριών για σας αφού η Ορθοδοντική είναι η αποκλειστική μας απασχόληση και σας ενημερώνουμε πλήρως μέσα σε λίγα λεπτά.

Τι σημάδια πρέπει να παρατηρούμε οι γονείς στο στόμα των παιδιών μας;
Μερικές συμβουλές για ένα γενικό έλεγχο των δοντιών των παιδιών σας είναι οι παρακάτω:

  • Παρατηρήστε τα δόντια του παιδιού σας. Αν προσέξετε στραβά δόντια, κενά ανάμεσα σε αυτά ή αν τα πάνω δόντια σκεπάζουν εντελώς τα κάτω πρέπει να επισκεφθείτε Ορθοδοντικό.

  • Αν τα πάνω δόντια του παιδιού σας δεν εφάπτονται αλλά απέχουν από τα κάτω, υπάρχει δηλ. χάσμα ανάμεσά τους, αυτό είναι σημάδι ορθοδοντικού προβλήματος.

  • Τα πεταχτά πάνω δόντια είναι δυνατό να σπάσουν σε περίπτωση πτώσης του παιδιού και καλό είναι να θεραπευθούν εγκαίρως.

  • Η ανάπτυξη της κάτω γνάθου πιο μπροστά από την πάνω δείχνει σοβαρή ορθοδοντική ανωμαλία που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα.

  • Η στενή υπερώα και τα πάνω δόντια που «κλείνουν» πιο μέσα από τα κάτω δόντια μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε ασυμμετρία του προσώπου αν δε θεραπευθεί άμεσα.

  • Αν υπάρχουν πρόωρες απώλειες παιδικών δοντιών από τερηδόνα επισκεφθείτε τον ειδικό για να σας συμβουλέψει.

  • Η παρατεταμένη χρήση πιπίλας, ο θηλασμός του δακτύλου και η συνεχιζόμενη αναπνοή από το στόμα (αντί της φυσιολογικής από τη μύτη) συμπληρώνουν την εικόνα του υποψήφιου ορθοδοντικού ασθενή.

Φυσικά αυτά είναι μόνο κάποια από τα σημάδια παρουσίας ορθοδοντικού προβλήματος αφού μόνο η λεπτομερής εξέταση από τον Ορθοδοντικό θα αποκαλύψει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος αυτού.

Πότε πρέπει ένας Ορθοδοντικός να δει το παιδί μου;
Η καλύτερη ηλικία για μια πρώτη εξέταση των δοντιών του παιδιού σας είναι αυτή των 7 – 8 χρονών. Η εξέταση αυτή θα προσδιορίσει και τον κατάλληλο χρόνος έναρξης της θεραπείας σε περίπτωση διαπίστωσης ορθοδοντικού προβλήματος. Η αναβολή θεραπείας ορισμένων προβλημάτων σε μικρή ηλικία για αργότερα καθιστά τότε δύσκολη την αντιμετώπισή τους.
Μπορούν οι ενήλικες να αναζητήσουν ορθοδοντική θεραπεία;
ΒΕΒΑΙΩΣ. Η ηλικία δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την Ορθοδοντική. Κάθε ενήλικας με καλή κατάσταση υγείας, γερά δόντια και ούλα είναι υποψήφιος για ορθοδοντική θεραπεία. Άλλωστε το 20% των ασθενών του Ιατρείου μας είναι ενήλικες και ο αριθμός τους αυξάνει συνεχώς!
Πόσο διαρκεί μια ορθοδοντική θεραπεία
H διάρκεια μιας θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της ανωμαλίας. Στα παιδιά λόγω της ανάπτυξης των γνάθων και της ανατολής των δοντιών διαρκεί περισσότερο από ότι στους ενήλικες.
Είναι επώδυνη η ορθοδοντική θεραπεία;
Κατηγορηματικά ΟΧΙ. H αλήθεια είναι ότι τα δόντια για τις 2 πρώτες ημέρες μετά από κάθε επίσκεψη στο Ιατρείο είναι κάπως ευαίσθητα στη μάσηση και όταν έρχονται σε επαφή. Σε καμία περίπτωση όμως τα σιδεράκια ή τα σύρματα που χρησιμοποιούμε για να μετεκινήσουμε τα δόντια δεν πονάνε. Η ενόχληση που παρατηρείται είναι σχετικά ήπια και αντιμετωπίζεται, αν χρειασθεί, με λήψη κοινών παυσιπόνων.
Ποιά μέσα χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ορθοδοντική;
Για να διορθώσουμε την κακή θέση των δοντιών ή των γνάθων σήμερα χρησιμοποιούμε διάφορα «μασελάκια» που τα παιδιά φορούν καθημερινά 14 ώρες ή τα σιδεράκια που παραμένουν κολλητά πάνω στα δόντια. Τα σιδεράκια μπορεί να είναι μεταλλικά ή κατά προτίμηση λευκά αισθητικά. Στους ενήλικες όπως έχουμε αναφέρει υπάρχει και η εναλλακτική λύση με τους διαφανείς νάρθηκες INVISALIGN. Η σύγχρονη Ορθοδοντική γενικά χρησιμοποιεί υλικά που είναι απλά, καλαίσθητα και αποτελεσματικά.
Υπάρχουν προβλήματα κατά την διάρκεια μιας ορθοδοντικής θεραπείας;
Η θεραπεία με μασελάκια, σιδεράκια ή τους νάρθηκες INVISALIGN είναι αποτελεσματική και γρήγορη μόνο αν υπάρχει απόλυτη συνεργασία ορθοδοντικού και ασθενή. Ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί με συνέπεια τις οδηγίες του γιατρού και να βουρτσίζει καθημερινά τις συσκευές που φέρει στο στόμα του.

Επίσης πρέπει να αποφεύγει να μασά σκληρές τροφές (παξιμάδια, ξηρούς καρπούς, καραμέλες…) που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στους ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Μόνο έτσι το αποτέλεσμα θα είναι ένα …ΥΠΕΡΟΧΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ που θα χαίρεται σε όλη του τη ζωή.

Ποιά τα οφέλη από μια ορθοδοντική θεραπεία;
Το ίσιωμα των δοντιών σας και η καλή επαφή των πάνω και των κάτω δοντιών βελτιώνει τη λειτουργία δοντιών και γνάθων. Εξασφαλίζετε έτσι την υγεία και την καλή τους λειτουργία για όλη σας τη ζωή. Τα ίσια δόντια βουρτσίζονται ευκολότερα και παραμένουν καθαρά. Σε περίπτωση που χρειασθείτε κάποια εργασία από τον Οδοντίατρό σας αυτή εκτελείται ευκολότερα αν τα δόντια σας είναι ίσια. Βελτιώνουμε την εμφάνιση του χαμογέλου και του προσώπου σας. Αυτό συνεισφέρει στην αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη που έχετε στον εαυτό σας βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και την προσωπική και επαγγελματική σας ζωή.
Πότε πρέπει να ξεκινά η πρώιμη ορθοδοντική θεραπεία στα παιδιά;
Η έναρξη της θεραπείας σε μικρά παιδιά (7 – 8 χρονών) ενδείκνυται στις περιπτώσεις που επιθυμούμε να περιορίσουμε την επιδείνωση κάποιων ορθοδοντικών ανωμαλιών, που σε μεγαλύτερη ηλικία (π.χ την εφηβεία) θεραπεύονται σχετικά δύσκολα. Τέτοιες ανωμαλίες είναι η σκελετική δυσαρμονία μεταξύ της άνω και κάτω γνάθου, οιχασμοδοντίες, οι σταυροειδείς συγκλείσεις και η έντονη έλλειψη χώρων για την ανατολή των μονίμων δοντιών. Σε αυτή την πρώιμη ορθοδοντική φάση θεραπεύουμε εύκολα τις ανωμαλίες που προαναφέραμε και με σταθερά αποτελέσματα. Πάντως οι περισσότεροι ασθενείς με πρώιμη ορθοδοντική θεραπεία θα χρειασθούν και αργότερα μια δεύτερη φάση με σιδεράκια.
Πότε ξεκινά η φάση της ορθοδοντικής θεραπέιας με σιδεράκια;
Η δεύτερη φάση της ορθοδοντικής θεραπείας με τα σιδεράκια πραγματοποιείται ότανέχουν ανατείλει στο στόμα σχεδόν όλα τα δόντια του παιδιού (γύρω στα 10 – 12). Σκοπός της θεραπευτικής αυτής φάσης είναι να ισιώσουμε όλα τα δόντια και να επιτύχουμε την αρμονική σύγκλειση της πάνω και κάτω οδοντοστοιχίας. Υπάρχουν φυσικά περιπτώσεις που δεν χρειάζεται να προβούμε σε πρώιμη ορθοδοντική θεραπεία και να περιμένουμε μέχρι την ανατολή των μονίμων δοντιών για να τοποθετήσουμε σιδεράκια. Αυτό επαναλαμβάνουμε και πάλι θα το προσδιορίσει ο Ορθοδοντικός ανάλογα με το πρόβλημα του παιδιού σας.
Μπορώ σε κάθε περίπτωση να περιμένω να αλλάξει το παιδί μου όλα του τα δόντθα και μετά να ξεκινήσει Ορθοδοντική;
Αυτό είναι κατηγορηματικά ΛΑΘΟΣ και δεν θα έπρεπε ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να κάνετε.

Η αναβολή της έγκαιρης αντιμετώπισης σοβαρών ορθοδοντικών ανωμαλιών (όπως π.χ. οι σκελετικές δυσαρμονίες, οι χασμοδοντίες και οι έντονοι συνωστισμοί δοντιών) για την εφηβεία καθιστούν συχνά πιο δύσκολη τη θεραπεία ενώ ίσως τότε απαιτηθούν και εξαγωγές μονίμων δοντιών.

Επίσης οι έφηβοι λόγω αυξημένων μαθητικών υποχρεώσεων μπορεί να παραμελούν τις ορθοδοντικές τους συσκευές, τις οδηγίες του γιατρού τους και τη στοματική τους υγιεινή με αποτέλεσμα κίνδυνο καθυστερήσεων και συχνά όχι επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.Για αυτούς τους λόγους συνιστούμε ανεπιφύλακτα στους γονείς να επισκέπτονται με τα παιδιά τους τον Ορθοδοντικό στην ηλικία των 7 – 8 ετών για μια πρώτη εξέταση.

Γιατί είναι απαραίτητη η φάση της συγκράτησης του ορθοδοντικού αποτελέσματος;
Η φάση αυτή είναι απαραίτητη για να διατηρήσουμε για μια ολόκληρη ζωή το όμορφο χαμόγελο που πετύχαμε με τη βοήθεια της Ορθοδοντικής. Κι αυτό γιατί τα δόντια μετά την αφαίρεση των ορθοδοντικών συσκευών (σιδεράκια) έχουν την τάση επιστροφής στις αρχικές τους στραβές θέσεις, γιατί απλούστατα δεν έχουν σταθεροποιηθεί ακόμα στις νέες τους ίσιες θέσεις.

Κι αυτή η τάση μετακίνησης των δοντιών στις αρχικές τους θέσεις μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό ενώ είναι διαφορετική και από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η συγκράτηση του αποτελέσματος επιτυγχάνεται είτε με την χρήση κινητών ορθοδοντικών συσκευών που φορά ο ασθενής τη νύχτα είτε με τη συγκόλληση ενός ειδικού ορθοδοντικού σύρματος από τη μέσα επιφάνεια των μπροστινών δοντιών.

Μπορούν οι φρονιμήτες μας να προκαλέσουν ξανά το στράβωμα των δοντιών μας μέτα το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας;
Επειδή οι φρονιμίτες είναι τα τελευταία δόντια που ανατέλλουν στο στόμα μας σε ηλικία 16 – 18 ετών, είναι πολύ πιθανό όταν ανατέλλουν να μη βρίσκουν επαρκή χώρο για να πάρουν τις θέσεις τους στις γνάθους. Τότε πιέζουν τα άλλα δόντια που βρίσκονται μπροστά τους, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε συνωστισμούς δοντιών ιδιαίτερα στους κάτω κοπτήρες.

Γιαυτό είναι πολύ σημαντικό να φοριούνται οι συγκρατητικές συσκευές σύμφωνα με τις οδηγίες μας για να αναχαιτίζουν έτσι την πίεση από τους φρονιμίτες και να διατηρούν τα υπόλοιπα δόντια στις ιδανικές τους θέσεις.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Μελίσσια: Δευτέρα - Παρασκευή 13.30μ.μ - 19.30μ.μ

Γλυφάδα: Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 14.30μ.μ - 20.30μ.μ.

Καλέστε μας για ραντεβού.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε τις ερωτήσεις και απορίες σας στο info@angelakisd.gr

 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΜΑΣ

ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΕΛΙΣΣΙΑ

icon home

Δουκίσσης Πλακεντίας 2A 
15127 -  Μελίσσια (2ος όροφος)

icon telephone210 81 04 121

 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

icon homeΔημ. Αγγέλου Μεταξά 46Α, 
16674  - Γλυφάδα (1ος όροφος)

icon telephone210 89 81 510

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας όταν το χρησιμοποιείτε. Τα cookies που χρησιμοποιούνται για την ουσιαστική λειτουργία αυτού του ιστότοπου έχουν ήδη οριστεί. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk