×

Προειδοποίηση

JFolder::create: Η διαδρομή δεν βρέθηκε στη μεταβλητή open_basedir

Τρόπος χρήσης του οδοντικού νήματος

zx.jpgΚόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι νήματος γύρω στα 40 εκατοστά. Τυλίγουμε το μεγαλύτερο μέρος στο μεσαίο δάχτυλο του ενός χεριού και το υπόλοιπο στο μεσαίο δάχτυλο του άλλου χεριού έτσι ώστε τελικά το τμήμα νήματος ανάμεσα στα δύο δάχτυλα να έχει μήκος 5 εκατοστά. Οι αντίχειρες και οι δείκτες παραμένουν ελεύθεροι για να μπορούμε να πιάνουμε και να χειριζόμαστε το νήμα.
Τοποθετούμε το νήμα ανάμεσα στα δόντια (μεσοδόντιο διάστημα) και αγκαλιάζουμε την επιφάνεια του ενός δοντιού. Το κινούμε πάνω-κάτω 5-6 φορές ενώ παραμένει συνεχώς σε επαφή με την επιφάνεια του δοντιού για να αποφύγουμε τραυματισμό των ούλων. Στη συνέχεια αγκαλιάζουμε την επιφάνεια του διπλ

xc.jpg

ανού δοντιού και καθαρίζουμε. Αφού τελειώσουμε με τις δύο αυτές επιφάνειες , βγάζουμε το νήμα από το μεσοδόντιο διάστημα, ξετυλίγουμε από το ένα μεσαίο δάχτυλο καθαρό νήμα ενώ στο άλλο τυλίγουμε το χρησιμοποιημένο και προχωρούμε στο επόμενο μεσοδόντιο διάστημα με καθαρό κομμάτι νήματος.

Εναλλακτικά αντί για νήμα, χωρίς όμως την ίδια αποτελεσματικότητα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεσοδόντιο βουρτσάκι.

Υπάρχουν διάφορα μεγέθη και ανάλογα με το μεσοδόντιο διάστημα ο οδοντίατρος επιλέγει και συστήνει το κατάλληλο. Σκοπός είναι οι τρίχες από το βουρτσάκι να εφάπτονται στενά με τις επιφάνειες των δοντιών για να απομακρύνουν ικανοποιητικά την οδοντική πλάκα.Ποιος είναι ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος

brushing-teeth-too-hard.jpgΤοποθετούμε την οδοντόβουρτσα παράλληλα στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών με κλίση 45 μοιρών και με τέτοιο τρόπο ώστε οι άκρες των τριχών να έχουν επαφή με το όριο δοντιού-ούλου. Στη θέση αυτή κάνουμε επιτόπιες κινήσεις (δονήσεις) δεξιά-αριστερά για τα πρόσθια δόντια ή μπρος-πίσω για τα οπίσθια, και στην συνέχεια σύρουμε την οδοντόβουρτσα προς την μασητική επιφάνεια για να απομακρύνουμε την οδοντική πλάκα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία στο ίδιο σημείο 2-3 φορές, καθαρίζοντας κάθε φορά τα 2 δόντια που καλύπτει η οδοντόβουρτσα. Στη συνέχεια μετακινούμε την οδοντόβουρτσα στα επόμενα 2 δόντια και κάνουμε τους ίδιους χειρισμούς

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για την απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας και από την εσωτερική επιφάνεια των δοντιών.
Στην περίπτωση που η οδοντόβουρτσα είναι μεγάλη και δεν χωράει για τον καθαρισμό της εσωτερικής επιφάνειας στα πρόσθια άνω και κάτω δόντια μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε κάθετα αλλά και πάλι τοποθετώντας την στο όριο δοντιού-ούλου και κάνοντας τις ίδιες επιτόπιες κινήσεις.
Τέλος δεν παραλείπουμε να βουρτσίσουμε και την μασητική επιφάνεια των δοντιών με απλές κινήσεις μπρος-πίσω, καθώς και την επιφάνεια της γλώσσας.

Ορθοδοντική θεραπεία με μασελάκια. Είναι απαραίτητη;

images.jpg Η ηλικία των 7 - 8 ετών είναι η πιο κατάλληλη για μια πρώτη επίσκεψη στον Ορθοδοντικό, ο οποίος εξετάζοντας το παιδί θα προσδιορίσει τον κατάλληλο χρόνο έναρξης της θεραπείας. Τα παιδιά πρέπει να εξετάζονται σε αυτή τη μικρή ηλικία για να διαγνωσθούν, εάν υπάρχουν, ανωμαλίες των γνάθων (προγναθισμός της άνω ή κάτω γνάθου, πρόσθια χασμοδοντία, ασυμμετρίες στο πρόσωπο), βλαβερές συνήθειες όπως ο θηλασμός του δακτύλου, υπεράριθμα ή λιγότερα δόντια. Όταν ο Ορθοδοντικός διαπιστώσει πρόβλημα προτείνει την έναρξη της θεραπείας ακόμα και σε αυτή την ηλικία των 7 ετών (πρώιμη φάση) για έγκαιρη αντιμετώπιση της ανωμαλίας. Η πρώιμη επέμβαση δεν αποκλείει απαραιτήτως την ανάγκη για μελλοντική θεραπεία αλλά εγγυάται την απλούστευση τυχόν μελλοντικού προβλήματος. Διαφορετικά η αναβολή της θεραπείας για την εφηβεία ή όταν θα φυτρώσουν όλα τα δόντια του παιδιού (12 χρονών περίπου) θα δημιουργήσουν επιδείνωση του ορθοδοντικού προβλήματος και θα καταστήσουν τη θεραπεία πολύ πιο δύσκολη τότε.
Συγκεκριμένα:
1. Η πιθανότητα να χρειαστεί εξαγωγή μόνιμων δοντιών θα είναι μεγαλύτερη.
2. Ο χρόνος που θα χρειαστεί το παιδί να φορέσει σιδεράκια θα είναι μεγαλύτερος.
3. Η θεραπεία θα είναι πιο επώδυνη και πιο κοπιαστική για το παιδί.
4. Η θεραπεία με σιδεράκια θα είναι μονόδρομος αφού η πιθανότητα να λυθεί το πρόβλημα από αυτή τη μικρή ηλικία προληπτικά με μασελάκια θα απορριφθεί.
5. Τα παιδιά σε μικρή ηλικία σε αντίθεση με τους εφήβους δέχονται με μεγαλύτερη χαρά την ορθοδοντική αφού δε ντρέπονται και συμμετέχουν πιο ευχάριστα στη διαδικασία.
6. Όταν η θεραπεία αρχίζει νωρίς, στην εφηβεία έχει πια τελειώσει και οι έφηβοι έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση, λόγω της καλύτερης εμφάνισης του στόματος και του προσώπου γενικότερα.
Τα μηχανήματα (μασελάκια) που χρησιμοποιούμε είναι απλά στην χρήση και δεν ενοχλούν στο φαγητό και στον καθαρισμό των δοντιών. Κατασκευάζονται σε διάφορα μοντέρνα χρώματα και σχέδια που ικανοποιούν και τον πιό απαιτητικό μικρό/ή μας ασθενή.

Λευκές κηλίδες. Τι είναι;

white spots.jpg

Ένα όμορφο χαμόγελο ενισχύει την ομορφιά ενός προσώπου. Αυτό όμως που χαρακτηρίζει το λαμπερό χαμόγελο είναι τα υγιή δόντια. Τα ωραία λευκά δόντια είναι το βασικό “συστατικό” που θα κάνει το χαμόγελό σας όμορφο και ελκυστικό.
Δυστυχώς πολλά δόντια έχουν ατέλειες όπως λευκές κηλίδες. Τότε σίγουρα το χαμόγελό σας δεν έχει την ίδια... αυτοπεποίθηση.

Ποιές μπορεί να είναι οι αιτίες που ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει λευκές κηλίδες στα δόντια;

- Φθορίαση: είναι μια κατάσταση κατα την οποία εμφανίζονται λευκές ή καφετίζουσες κηλίδες στο σμάλτο των δοντιών. Οφείλεται στην υπέρμετρη κατανάλωση φθορίου κατά την περίοδο ανάπλασης των δοντιών.
- Υπενασβεστίωση: είναι μια ποιοτική διαταραχή της αδαμαντίνης η οποία γίνεται αντιληπτή ως ανωμαλία της διαφάνειας της αδαμαντίνης και έτσι στο σμάλτο υπάρχουν λευκές, κιτρινωπές ή καφετίζουσες κηλίδες.
- Τερηδονισμός: η λευκή κηλίδα αποτελεί μια αρχόμενη βλάβη δηλαδή το πρώτο σημάδι έναρξης της τερηδόνας στο σμάλτο των δοντιών. . Η αρχική αυτή βλάβη στη συνέχεια μπορεί να αλλάξει χρώμα, με την είσοδο χρωστικών από το στόμα, και να γίνει καφέ ανοιχτή ή σκούρα, ή να προχωρήσει σε κοιλότητα με τη πάροδο του χρόνου.
Η αντιμετώπιση αυτών των κηλίδων εξαρτάται από την έκταση τους.
- Η μέθοδος της μικροαποτριβής είναι αποτελεσματική μόνο όταν η λευκή κηλίδα περιορίζεται στα επιφανειακά στρώματα του σμάλτου. Κατα αυτήν την μέθοδο αφαιρείται ένα πολύ λεπτο στρώμα σμάλτου χρησιμοποιώντας ειδικό οξύ και λαστιχένιο βουρτσάκι.Κάποιες φορές για καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα μπορεί να συνδυαστεί με λεύκανση.
- Η πιο επεμβατική αντιμετώπιση των κηλίδων είναι η έμφραξη (σφράγισμα) του δοντιού στο σημείο της κηλίδας αφού αφαιρεθεί επαρκής ποσότητα σμάλτου ή ακόμα και η τοποθέτηση όψεως ρητίνης ή πορσελάνης.

ΕπικοινωνίαΕίπαν...

Είναι εντυπωσιακό, πόσα ορθοδοντικά προβλήματα μπορούμε να διορθώσουμε, τώρα πια, με το Ιnvisalign, σε εφήβους και ενήλικες.

visa mastercard

 

 

Δεχόμαστε πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες των εταιρειών Visa & Mastercard

friends family

 

 

Συστήστε μας στους φίλους ή στους συγγενείς σας και κερδίστε κερδίστε έκπτωση για τον εαυτό σας!