Λεύκανση δοντιών

Το χρώμα των δοντιών διαφέρει όχι μόνο από άτομο σε άτομο, αλλά και δόντια στο ίδιο άτομο μπορεί να διαφέρουν χρωματικά.

Μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, την διατροφή, την λήψη φαρμάκων, τον τραυματισμό, την ύπαρξη ενδοδοντικής θεραπείας καθώς και την ηλικία.

Η λεύκανση είναι μια τεχνική απλή, γρήγορη, ανώδυνη, ακίνδυνη αποτελεσματική με την οποία επιτυγχάνουμε βελτίωση του χρώματος των δοντιών και της φωτεινότητάς τους.

Μέθοδοι λεύκανσης

Λεύκανση στο ιατρείο: Στο ιατρείο επειδή η λεύκανση γίνεται σε ένα περιβάλλον ελεγχόμενο από τον οδοντίατρο χρησιμοποιείται ως λευκαντικός παράγοντας υπεροξείδιο του υδρογόνου 25%, 35%, και 38%.

Ο οδοντίατρος αφού απομονώσει τα χείλη, την γλώσσα και τα ούλα ώστε να μην έρθουν σε επαφή με το λευκαντικό υλικό, εφαρμόζει το τζελ στη επιφάνεια των δοντιών. Ο χρόνος που παραμένει το τζελ καθώς και το πόσες επαναλήψεις της εφαρμογής μπορεί να γίνουν στην ίδια συνεδρία εξαρτώνται από το σκεύασμα που έχει επιλεγεί.

Αν στο τέλος της συνεδρίας δεν έχει επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα η όλη διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί μετά από διάστημα 10 ημερών.Μετά την λεύκανση και για τρεις μέρες πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα, ο καφές, το κόκκινο κρασί, τα παντζάρια, τα κεράσια και γενικότερα ό,τι περιέχει χρωστικές.

Λεύκανση στο σπίτι: Η λεύκανση στο σπίτι πρέπει να γίνεται πάντα κάτω από την καθοδήγηση και την επίβλεψη του οδοντιάτρου.

Επειδή ο χειρισμός του υλικού γίνεται από τον ασθενή χρησιμοποιούνται λιγότερο ”επιθετικά” υλικά όπως υπεροξείδιο του υδρογόνου 4% – 9.5% και υπεροξείδιο του καρβαμιδίου 10% – 22%.

Ο οδοντίατρος σε ένα πρώτο ραντεβού παίρνει αποτυπώματα των δύο γνάθων ώστε να φτιάξει εξατομικευμένους νάρθηκες λεύκανσης (μασελάκια). Στο επόμενο ραντεβού ελέγχει την σωστή εφαρμογή τους, προμηθεύει τον ασθενή με λευκαντικό υλικό και του δείχνει τον τρόπο τοποθέτησης του στους νάρθηκες.

Το χρονικό διάστημα που θα φοράει τους νάρθηκες ο ασθενής μέσα στη ημέρα ποικίλλει ανάλογα με τον σκεύασμα και κυμαίνεται από 1 – 3 ώρες την ημέρα έως και όλη την διάρκεια της νύχτας.

Η διάρκεια της όλης διαδικασίας είναι 2 – 6 εβδομάδες κατά την διάρκεια των οποίων θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να γίνονται επισκέψεις στον οδοντίατρο ο οποίος θα ελέγχει το αποτέλεσμα. Και κατά την διάρκεια αυτής της μεθόδου θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές και ποτά με χρωστικές και το κάπνισμα.

Συνδυασμός της λεύκανσης στο οδοντιατρείο και στο σπίτι:Η τεχνική αυτή έχει πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Στο πρώτο ραντεβού ο οδοντίατρος παίρνει αποτυπώματα για την κατασκευή των ναρθήκων ενώ στο δεύτερο ραντεβού γίνεται η εφαρμογή του τζελ στο ιατρείο και ο ασθενής παίρνει τους νάρθηκες και το υλικό για να συνεχίσει την διαδικασία της λεύκανσης στο σπίτι για ακόμα 1 βδομάδα.

Σε ελάχιστες περιπτώσεις ως ανεπιθύμητο σύμβαμα της λεύκανσης είναι πιθανό να εμφανιστεί υπερευαισθησία στα δόντια στο ζεστό και στο κρύο. Είναι μια κατάσταση παροδική που μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες έως 2 μέρες.

Για το λόγο αυτό και καθαρά προληπτικά, συνίσταται στους ασθενείς να χρησιμοποιήσουν οδοντόκρεμα ειδική για την υπερευαισθησία.