Λεύκανση των δοντιών για πιο ακαταμάχητο χαμόγελο

Πρόκειται για μία απλή, συντηρητική (μη επεμβατική) αισθητική διαδικασία, σχεδόν ανώδυνη, χωρίς καμία απολύτως επίπτωση στο σμάλτο των δοντιών, η οποία αποδίδει εκπληκτικά αποτελέσματα, βελτιώνοντας το χρώμα των δοντιών ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου.

Ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται, το αποτέλεσμα της λεύκανσης αποδίδει μέχρι και 5 βαθμούς λευκότερα δόντια συγκριτικά με το αρχικό χρώμα τους.

Όταν τα δόντια χάνουν το αστραφτερό λευκό τους χρώμα

Συχνά, μας ρωτούν όσοι έρχονται στο ιατρείο, γιατί σκουραίνουν τα δόντια. Εξηγούμε ότι τα δόντια σκουραίνουν φυσιολογικά, με το πέρασμα του χρόνου. Η επιφανειακή χρώση των δοντιών προκαλείται από την έκθεση στις χρωστικές αρκετών τροφών, όπως ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί, ο καπνός και άλλων.

Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι τα δόντια μας αλλάζουν χρώμα, επίσης, καθώς μεγαλώνουμε, γιατί η αδαμαντίνη – η εξωτερική διάφανη στοιβάδα των δοντιών – λεπταίνει και έτσι η οδοντίνη – που είναι πιο σκούρου χρώματος – φαίνεται περισσότερο.

Η διαδικασία της λεύκανσης των δοντιών

Υπάρχουν 3 επιλογές ή συνδυασμοί για τη λεύκανση των δοντιών:

  • Λεύκανση στο ιατρείο ή
  • Λεύκανση στο σπίτι ή
  • Λεύκανση που ξεκινά με μια συνεδρία στο ιατρείο και ολοκληρώνεται στο σπίτι.

Αναλυτικά, για τις επιλογές αυτές πρέπει να εξηγήσουμε ότι:

Η λεύκανση των δοντιών στο ιατρείο επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικής λάμπας και λευκαντικού gel, που επιταχύνει τη διαδικασία λεύκανσης σε λιγότερο από μία ώρα (περίπου 45 λεπτά).

Η διαδικασία λεύκανσης στο σπίτι βασίζεται στη χρήση ειδικών μαλακών ναρθήκων που σας δίνει ο γιατρός σας για καθημερινή εφαρμογή λευκαντικού gel, για περίπου 60-90 λεπτά.

Η συνδυαστική μέθοδος λεύκανσης -στο ιατρείο και το σπίτι- αποδίδει καλύτερα και έχουμε πιο σύντομα τα αποτελέσματα.

Πώς γίνεται η λεύκανση των δοντιών στο σπίτι

Είναι απαραίτητο βήμα η εξέταση των δοντιών και των ούλων για να διαπιστωθεί η καλή τους κατάσταση.

Εάν διαπιστωθεί τερηδόνα και ουλίτιδα πρέπει να θεραπευτούν πριν τη διαδικασία της λεύκανσης, όπως επίσης τυχόν παλαιά σφραγίσματα μπορεί να χρειαστούν αλλαγή.

Στη συνέχεια, λαμβάνεται αποτύπωμα των δοντιών και κατασκευάζονται εξατομικευμένα λεπτά και μαλακά δισκάρια (νάρθηκες), τα οποία εφαρμόζουν σωστά πάνω στα δόντια. Σε αυτά, τοποθετείται η λευκαντική ουσία την οποία προμηθεύει στον ενδιαφερόμενο ο γιατρός.

Οι νάρθηκες μπορούν να φορεθούν κατά τη διάρκεια του ύπνου, για 8-10 βράδια ή ακόμη περισσότερο, αν χρειαστεί.

Πώς γίνεται η λεύκανση των δοντιών στο Ιατρείο

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η λεύκανση των δοντιών στο ιατρείο, γίνεται με τη βοήθεια λυχνίας…. (που αποτελεί μια από τις πιο καταξιωμένες τεχνικές λεύκανσης παγκοσμίως).

Πρόκειται για τεχνική που αποδίδει γρήγορα αποτελέσματα και προτιμάται από τους ασθενείς που δεν επιθυμούν τη χρήση ναρθήκων.

Είναι μία απλή στην εφαρμογή και απολύτως ανώδυνη διαδικασία, κατά την οποία τοποθετείται στα δόντια λευκαντική ουσία συγκέντρωσης 6% σε υπεροξείδιο του υδρογόνου, η οποία ενεργοποιείται με τη βοήθεια της λυχνίας… Καθώς το υπεροξείδιο του υδρογόνου διασπάται, το οξυγόνο εισέρχεται στην αδαμαντίνη και την οδοντίνη, διαλύοντας τις χρωστικές χωρίς να αλλάξει τη δομή του δοντιού. Συνολικά, η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μια ώρα.

Υπάρχει κίνδυνος για τα δόντια από τη λεύκανση;

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα δόντια από τη λεύκανση, εφόσον αυτή γίνεται με κατάλληλες λευκαντικές ουσίες και με την επίβλεψη του οδοντιάτρου.
Σπάνια, μπορεί τα δόντια να εμφανίσουν ήπια ευαισθησία, η οποία όμως υποχωρεί σύντομα.

Οι αποκαταστάσεις από πορσελάνη και τα λευκά σφραγίσματα, δεν αλλάζουν χρώμα με τη λεύκανση. Για το λόγο αυτό, όταν η λεύκανση των δοντιών είναι μέρος ενός ευρύτερου πλάνου οδοντιατρικής θεραπείας που περιλαμβάνει εμφράξεις ή προσθετικές εργασίες, πρέπει να τοποθετείται χρονικά σε τέτοια φάση, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για ολόκληρη τη θεραπεία.

Διατήρηση του αποτελέσματος της λεύκανσης

Πρέπει να τονίσουμε ότι η λεύκανση είναι ημιμόνιμη τεχνική βελτίωσης του χρώματος.

Ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου και το εάν είναι καπνιστής, τα δόντια μπορεί να σκουρύνουν γρηγορότερα εάν εκτίθενται πολύ συχνά σε χρωστικές καφέ, κόκκινου κρασιού, καπνού κα. Το βέβαιο είναι ότι τα δόντια παραμένουν λευκότερα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά από τη θεραπεία λεύκανσης.

Είναι εύκολο να διατηρηθεί το αρχικό λευκό χρώμα, εάν γίνεται επανάληψη της διαδικασίας λεύκανσης μια φορά κάθε χρόνο, με τη βοήθεια των εξατομικευμένων ναρθήκων και της λευκαντικής ουσίας για μερικά βράδια.

Invisalign και Λεύκανση

O ιδανικός συνδυασμός για ένα άψογο και κατάλευκο χαμόγελο.

Σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου Invisalign είναι ότι η λεύκανση των δοντιών μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την ορθοδοντική θεραπεία ως ένα μέρος της, κάτι που αποτελεί για πολλά άτομα ένα εξαιρετικό κίνητρο για να αποφασίσουν την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας, αφού στην ίδια περίοδο θα επιτύχουν διπλό αποτέλεσμα.
Η ταυτόχρονη διαδικασία της λεύκανσης στην αρχή του Invisalign, είναι μία τακτική ψυχολογικής τόνωσης, που μπορεί να προταθεί από το γιατρό ή να τη ζητήσει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος.

Πώς γίνεται η λεύκανση με τους νάρθηκες Invisalign

Οι νάρθηκες Invisalign εφαρμόζουν πολύ καλά στα δόντια και τα καλύπτουν μέχρι το όριο των ούλων. Καθώς εφαρμόζονται καθημερινά για 21-22 ώρες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δισκάρια εφαρμογής λευκαντικού gel στο σπίτι. Αν η διάρκεια της λεύκανσης κρατά πάνω από 14 ημέρες, τότε θα τοποθετηθεί λευκαντικό υλικό και στους επόμενους στη σειρά νάρθηκες που θα δοθούν από το γιατρό.

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή: τοποθετείτε μικρή ποσότητα gel, στα σημεία των ναρθήκων που ακουμπούν στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών και φοράτε κανονικά τους νάρθηκές σας. Επειδή οι νάρθηκες εφαρμόζουν στενά στα δόντια σας, φροντίζετε να μην υπάρχει υπερβολική ποσότητα υλικού και επίσης να μην τους πιέζετε, ώστε να μην υπάρξει υπερχείλιση του υλικού και προκληθεί έγκαυμα στα ούλα και τα χείλη.

Τα διάφορα λευκαντικά υλικά για το σπίτι προσφέρονται σε σύριγγες από τους οδοντιάτρους, σε διάφορες πυκνότητες και ανάλογα με τον τύπο εφαρμόζονται από μία έως δώδεκα ώρες ημερησίως.

Υπάρχουν διαφορετικά λευκαντικά υλικά που μπορείτε να τα φοράτε είτε το βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου ή μερικές ώρες της ημέρας. Αυτό το συζητάτε και το αποφασίζετε μαζί με το γιατρό σας. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία καθημερινά, για όσες ημέρες θέλετε, μέχρι να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Είναι λογικό ότι όσο περισσότερο διάστημα εφαρμόζετε λευκαντικό υλικό στα δόντια σας, τόσο πιο λευκά γίνονται. Πάντα, όμως, θα πρέπει να υπάρχει η συμβουλή και η επίβλεψη του γιατρού σας για τη διάρκεια και τη σωστή τήρηση της θεραπείας.

Συνήθως, με το συνδυασμό Invisalign με λευκαντικό υλικό επιτυγχάνεται λεύκανση έως τρεις τόνους στο χρώμα των δοντιών.
Σε περίπτωση που επιθυμείτε μεγαλύτερο βαθμό λεύκανσης ή πιο άμεσα αποτελέσματα, τότε θα πρέπει να επιλέξετε μεθόδους λεύκανσης στο Ιατρείο ή σε συνδυασμό λεύκανσης στο Ιατρείο (με ειδικές λάμπες LED ή laser) και το σπίτι με τους νάρθηκες Invisalign.

Πάντα ακολουθείτε τη μέθοδο λεύκανσης που σας ταιριάζει μετά από συζήτηση με το γιατρό σας, ώστε να έχετε σύντομα και με ασφάλεια το αστραφτερό χαμόγελο που σας αξίζει.

Ικανοποιημένοι ασθενείς