Ναρθηκες βρυγμου

Τι είναι ο βρυγμός

Ο βρυγμός ή βρουξισμός είναι το τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών μεταξύ τους, εκτός της λειτουργίας της μάσησης.

Το να τρίζει κάποιος τα δόντια του ή να τα σφίγγει δυνατά μεταξύ τους αποτελεί μία συνήθεια επιζήμια για τα δόντια, που επαναλαμβάνεται συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν ελέγχεται συνειδητά από τα περισσότερα άτομα που το κάνουν.

Το σφίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι συνηθέστερο σε περιόδους έντονης κόπωσης ή πνευματικής εργασίας. Όταν συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό.

Συχνά ο βρυγμός παρουσιάζεται σε περιόδους στρες, και υποχωρεί όταν το άτομο ηρεμεί.

Τι μπορεί να προκαλέσει ο βρυγμός

Η επαναλαμβανόμενη αυτή συνήθεια μπορεί να προκαλέσει λειτουργικά-συγκλεισιακά αλλά και αισθητικά προβλήματα σε ένα στόμα. Συνήθως, τα άτομα παραπονούνται για πόνο στη γνάθο ή στις αρθρώσεις των γνάθων, με άμεση συνέπεια τον περιορισμό στο άνοιγμα του στόματος. Παραπονούνται επίσης για ημικρανίες ή τακτικούς πρωινούς πονοκεφάλους. Αρκεί να αναφέρουμε ότι δημοσιευμένα συμπεράσματα μελετών αναφέρουν πώς ασθενείς με πονοκεφάλους τύπου τάσης, που διαπιστώθηκε ότι οφείλεται σε βρυγμό, σφίγγουν τις γνάθους τους κατά τη διάρκεια του ύπνου 14 φορές πιο έντονα από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς της ομάδας ελέγχου. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι η ένταση της συστολής στον μυ του κροτάφου διπλασιάζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αλλά και για τα δόντια μπορεί να είναι καταστροφική η συνήθεια του βρυγμού, προκαλώντας κατάγματα, αποτριβή και φθορά τους, διάβρωση στην περιοχή του αυχένα των δοντιών, κατάγματα των σφραγισμάτων ή των προσθετικών εργασιών, κινητικότητα των δοντιών. Γενικότερα, τα δόντια χάνουν τη σωστή μορφολογία τους, φαίνονται τριμμένα και κατεστραμμένα. Δύσκολα απαλλάσσεται κανείς από τη συνήθεια του βρυγμού, αλλά μπορεί να προστατευτεί από τα αποτελέσματά του με τη χρήση του ειδικού νάρθηκα.

Τι είναι ο νάρθηκας βρυγμού

Είναι μία ειδική κατασκευή, από διάφανο σκληρό ακρυλικό, η οποία καλύπτει τις μασητικές επιφάνειες όλων των δοντιών, στην επάνω ή στην κάτω γνάθο. Εφαρμόζεται, συνήθως, το βράδυ, αλλά μπορεί να φοριέται και κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν κρίνεται απαραίτητο. Ο νάρθηκας εμποδίζει τα δόντια να κλείσουν στη συνηθισμένη τους θέση, και εξισορροπεί τις πιέσεις τους, έτσι ώστε να χαλαρώνουν οι μύες και να μειώνονται έως και να εξαφανίζονται τα λειτουργικά συμπτώματα και ο πόνος.

Η χρήση του νάρθηκα προστατεύει, επίσης, τα δόντια από την αποτριβή, μειώνει την κινητικότητά τους και προστατεύει τις τυχόν προσθετικές εργασίες από φθορές και κατάγματα λόγω της έντονης και πολλές φορές υπερβολικής πίεσης.

Για να βοηθήσει αποτελεσματικά ο νάρθηκας βρυγμού, πρέπει να είναι απόλυτα σταθερός, από σκληρό ακρυλικό και να επιτρέπει ελεύθερα τις οριζόντιες και πλάγιες κινήσεις της κάτω γνάθου.

Οι μαλακοί νάρθηκες είναι ακατάλληλοι για την περίπτωση του βρυγμού, καθώς τον επιδεινώνουν.

Με ποια διαδικασία κατασκευάζεται ένας νάρθηκας βρυγμού

Καταρχάς, λαμβάνεται ακριβές αποτύπωμα των δοντιών της άνω και κάτω γνάθου, ενώ γίνονται, επίσης, καταγραφή των κινήσεων που κάνει το σαγόνι και ειδικές μετρήσεις της σύγκλεισης, του τρόπου, δηλαδή, που κλείνουν τα δόντια μεταξύ τους.

Στη συνέχεια, ετοιμάζεται ο νάρθηκας και σε επόμενο ραντεβού, τοποθετείται και προσαρμόζεται στο στόμα σας.

Εάν ο βρυγμός παρουσιάζεται σε περιόδους στρες και υποχωρεί όταν ηρεμεί το άτομο, ο νάρθηκας θα πρέπει να χρησιμοποιείται για όσο διάστημα παρατηρούνται τα συμπτώματα του βρυγμού.

Ο νάρθηκας δε χρειάζεται αντικατάσταση, παρά μόνο αν καταστραφεί ή αν αλλάξει κάτι στη θέση των δοντιών, για παράδειγμα, αν γίνει μία προσθετική εργασία.