Έχει, πλέον, ξεπεραστεί η αντίληψη ότι η ορθοδοντική περιορίζεται μόνο σε παιδιά και εφήβους. Ένα ωραίο χαμόγελο μπορεί να αποκτηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και να συμβάλλει στη βελτίωση της εμφάνισης και την αύξηση της αυτοπεποίθησης, με θετικό αντίκτυπο στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή. Σε συνδυασμό με την τάση-must να μεγαλώνουμε ωριμάζοντας και όχι γερνώντας, στόχος όλων είναι η διατήρηση της καλύτερης δυνατής κατάστασης της υγείας –σωματικής και της στοματικής– και της εξωτερικής εμφάνισης. Επόμενο, λοιπόν, το μεγάλο ποσοστό ενηλίκων που καταφεύγουν σε ορθοδοντική θεραπεία.
Στην τάση αυτή, συμβάλλουν και οι σύγχρονοι μηχανισμοί που είναι λιγότερο εμφανείς έως σχεδόν αόρατοι: σιδεράκια στο χρώμα των δοντιών-κεραμικά, γλωσσικά σιδεράκια, αλλά και διαφανείς νάρθηκες είναι μερικές από τις επιλογές που κάνουν την ορθοδοντική θεραπεία μια ρεαλιστική επιλογή για τους ενήλικες.
Διορθώνοντας ορθοδοντικά προβλήματα, προασπίζουμε την υγεία μας
Η καλύτερη ενημέρωση του κοινού, τα τελευταία χρόνια, βοήθησε να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι πέρα από ζήτημα αισθητικής, η υγεία των δοντιών και των ούλων παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη από πολλά νοσήματα.
Τα συνωστισμένα δόντια, η αραιοδοντία, η χασμοδοντία, η κακή σύγκλειση που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αποτριβή δοντιών ή σε πονοκεφάλους και πόνους από την κροταφογναθική διάρθρωση, ο συνωστισμός που οδηγεί σε κακή υγιεινή, σε τερηδονισμένα δόντια και περιοδοντίτιδα -δηλαδή υφίζηση ούλων και απώλεια οστού- επίσης, η απόκλιση μέσης γραμμής και γενικότερα η ασυμμετρία, ο προγναθισμός άνω ή κάτω γνάθου, όλα αυτά είναι σημαντικές ενδείξεις ορθοδοντικής θεραπείας.
Αιτίες ορθοδοντικών προβλημάτων
Τα ορθοδοντικά προβλήματα μπορεί να είναι είτε οδοντικά, όταν τα δόντια δεν έχουν τη σωστή θέση πάνω στη γνάθο (όπως είναι ο συνωστισμός, η αραιοδοντία, η χασμοδοντία) είτε σκελετικά, όταν οι γνάθοι δεν έχουν αναπτυχθεί αρμονικά μεταξύ τους (όπως είναι η υπερσύγκλειση, ο προγναθισμός) είτε συνδυασμός οδοντικών και σκελετικών προβλημάτων.
Τα ορθοδοντικά προβλήματα μπορεί να οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες ή σε περιβαλλοντικούς είτε σε κακές συνήθειες, μπορεί όμως να είναι συνδυασμός όλων των παραπάνω παραγόντων. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός γονιδιακών χαρακτηριστικών των γονέων (όπως, γονίδιο από τον μπαμπά για μεγάλα δόντια και γονίδιο από τη μαμά για μικρές γνάθους ή το αντίθετο) μπορεί να οδηγήσει σε υπερσυνωστισμό ή αραιοδοντία.
Ένα άλλο παράδειγμα που θα μπορούσε να αναφερθεί αφορά στη μετεξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Ο προϊστορικός συλλέκτης καρπών χρειαζόταν περισσότερες σειρές γομφίων από το σύγχρονο άνθρωπο. Σήμερα, πλέον, οι γνάθοι μας μικραίνουν, οι φρονιμίτες μας, όμως, παραμένουν. Αποτέλεσμα αυτού μπορεί να είναι η ύπαρξη έγκλειστων δοντιών.
Αναφερόμενοι στις επιζήμιες συνήθειες που προκαλούν μόνιμες βλάβες στα δόντια, μπορούμε να φέρουμε ως παράδειγμα επίμονες έξεις (όπως το θηλασμό του δακτύλου, τη χρήση πιπίλας, το σπρώξιμο της γλώσσας) πέραν της ηλικίας των 4 ετών.
Όλο και περισσότερα παιδιά, κατά την ανάπτυξή τους, εμφανίζουν προβλήματα σύγκλεισης, υπερσυνωστισμού των δοντιών κ.α.
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικός ο έγκαιρος ορθοδοντικός έλεγχος, καθώς -ανάλογα με την αιτιολογία- μπορεί να χρειαστεί πρώιμη έναρξη ορθοδοντικής θεραπεία. Με τη σωστή διάγνωση και το κατάλληλο πλάνο θεραπείας, τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιτυχία και το καλό αποτέλεσμα δικαιώνει κάθε προσπάθεια.