Τι είναι η Χασμοδοντία;

Χασμοδοντία χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία τα δόντια της άνω και κάτω γνάθου δεν ακουμπάνε μεταξύ τους όταν κλείνει το στόμα. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι σκελετικό, οδοντικό ή συνδυασμός των δύο.

Που οφείλεται;

Οφείλεται σε κληρονομικά αίτια ή παθολογικές (ενδοκρινικές) διαταραχές ή κάποιες συνήθειες (όπως το πιπίλισμα του δακτύλου) που διατηρήθηκαν για καιρό κατά την ανάπτυξη, αλλά και από τη συνεχή στοματική αναπνοή λόγω σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος ή υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια).

Επίσης άτομα με μεγάλη γλώσσα μπορεί να εμφανίσουν πρόσθια χασμοδοντία (όπως άτομα με σύνδρομο Down, Beckwith Wideman κ.α.).

Η Χασμοδοντία μπορεί να προκαλέσει ανεπαρκές ή επώδυνο μάσημα, ακόμα και δυσλειτουργία ομιλίας. Μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα όπως η διαταραχή κροταφογναθικής διάρθρωσης.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται από τον οδοντίατρο μετά από κλινική εξέταση και ακτινογραφίες, ενώ η θεραπεία, αναλόγως του αίτιου που προκάλεσε την χασμοδοντία, εκτελείται από ορθοδοντικό.

Περιστατικά Χασμοδοντίας

Περιστατικό Χασμοδοντίας πριν & μετά
Περιστατικό Χασμοδοντίας πριν και μετά

Έτσι στο στόμα των ασθενών μπορεί να εμφανιστούν υποτροπές από την αμέλεια τους να φορούν όπως και όσο πρέπει τα μασελάκια συντήρησης.