Ανεξάρτητα από την ηλικία, όλοι δικαιούνται ένα πλατύ χαμόγελο, γεμάτο αυτοπεποίθηση

Στην απορία που έχουν οι περισσότεροι νέοι γονείς σχετικά με την ηλικία που θα πρέπει τα παιδιά τους να εξεταστούν για πρώτη φορά από κάποιον ορθοδοντικό, την απάντηση έχει δώσει η Αμερικανική Ομοσπονδία Ορθοδοντικών, σύμφωνα με την οποία η πρώτη ορθοδοντική επίσκεψη του παιδιού θα πρέπει να γίνεται στην ηλικία των επτά ετών.

Σε αυτήν την ηλικία, μπορούν να διαγνωστούν οι ιδιαίτερες θεραπευτικές και αναπτυξιακές ανάγκες κάθε παιδιού, αλλά και τυχόν σκελετικές ανωμαλίες, όπως στενή άνω γνάθος, προγναθισμός άνω-κάτω γνάθου (αυτό θα συμβεί σε ένα μικρό ποσοστό παιδιών) και να αντιμετωπιστούν με απλό και ανώδυνο τρόπο.

Οι πρώιμες ορθοδοντικές δράσεις βοηθούν στην ανάπτυξη των γνάθων, εξασφαλίζοντας στο παιδί ορθή ανατομική ανάπτυξη και υγιές χαμόγελο.

 • Αόρατοι νάρθηκες
 • Φυσικό χαμόγελο
 • Εύκολη αφαίρεση κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
 • Χωρίς ερεθισμό των δοντιών και των ούλων.
 • Καθορισμένο, εικονικό σχέδιο θεραπείας για τα δόντια σας από την αρχή μέχρι το τέλος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται συνήθως κινητά ορθοδοντικά μηχανήματα για 12 με 16 μήνες και στη συνέχεια αφήνουμε να φανεί η εξέλιξη με βάση και την ανάπτυξη του παιδιού. Αν χρειαστεί δεύτερη παρέμβαση, με σιδεράκια, θα είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη η διαδικασία από ό,τι εάν ξεκινούσαμε την ορθοδοντική θεραπεία πολύ πιο αργά.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι είναι λίγα τα παιδιά που θα χρειαστούν ουσιαστική παρέμβαση στην ηλικία των επτά ή οκτώ ετών. Ωστόσο, για όλα τα παιδιά που διαφαίνεται ότι υπάρχει ανάγκη κάποιας –έστω και απλής– ορθοδοντικής βοήθειας, είναι η καλύτερη στιγμή για να δημιουργηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την κατάλληλη περίοδο έναρξης οποιασδήποτε θεραπείας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ορθοδοντικών θεραπειών ξεκινάει συνήθως όταν το παιδί έχει τα περισσότερα μόνιμα δόντια, αυτό γίνεται συνήθως στην ηλικία των 10 με 12.

Όταν αισθητική και υγεία συμβαδίζουν

Δεν είναι μόνο αισθητικοί οι λόγοι που επιβάλλεται να βρίσκονται οι γνάθοι σε σωστή σύγκλειση. Το αισθητικό μέρος είναι αυτό που εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος (ο γονιός, το ίδιο το παιδί, το οικείο και φιλικό περιβάλλον) και ίσως συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Πέρα από αυτή την καθόλου ευκαταφρόνητη παράμετρο, μία σειρά λειτουργιών εκτελούνται ορθότερα συμβάλλοντας στην καλύτερη υγεία και υγιεινή των δοντιών:

 • Σωστή μάσηση και προετοιμασία της τροφής για πέψη
 • Ευκολότερος καθαρισμός των δοντιών και μείωση της πιθανότητας εμφάνισης τερηδόνας
 • Μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ουλίτιδας και όσων αρνητικών συνεπάγεται η εμφάνισή της: κακοσμία, απώλεια οστού, απώλεια δοντιών
 • Μείωση της πιθανότητας εμφάνισης προβλημάτων στην άρθρωση.

Γενικότερα, στις μικρές ηλικίες, τα δόντια και οι γνάθοι καθοδηγούνται πιο εύκολα στη σωστή θέση και ο ορθοδοντικός μπορεί να επιτύχει αποτελέσματα που θα είναι δύσκολα ή αδύνατα αν η ανάπτυξη του προσώπου και των γνάθων έχει ολοκληρωθεί.

Γιατί τα παιδιά αντιδρούν στην ορθοδοντική θεραπεία;

Η ορθοδοντική ενηλίκων εφαρμόζεται σε πολλές περιπτώσεις ατόμων, που είτε για πρώτη φορά δοκιμάζουν να διορθώσουν ορθοδοντικά προβλήματα είτε έρχεται ως συνέχεια παλαιότερης θεραπείας. Για παράδειγμα, εφαρμόζεται:

Σε πολλές περιπτώσεις ορθοδοντικής θεραπείας με σιδεράκια, υπάρχουν ενοχλήσεις, τον πρώτο καιρό, μέχρι να τα συνηθίσουν τα παιδιά. Επίσης, την ώρα του γεύματος, πρέπει να προσέχουν για να μην τα ξεκολλήσουν τα σταθερά σιδεράκια. Το καθημερινό βούρτσισμα γίνεται πολύ δύσκολο και είναι ανεπαρκές εάν δεν είναι ιδιαίτερα σχολαστικό.

Αυτές είναι κυρίως οι αιτίες που η θεραπεία με σιδεράκια συχνά προκαλεί εντάσεις στο σπίτι ανάμεσα στα παιδιά και τους γονείς τους και κάνει τα παιδιά αρνητικά απέναντι στη θεραπεία τους.

Θεραπευτική παρέμβαση σε Εφήβους

Οι έφηβοι αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων που χρειάζονται ορθοδοντική βοήθεια. Η επίσκεψη στον ορθοδοντικό για έναν έφηβο πρέπει να είναι μία ευχάριστη εμπειρία για να είναι καλύτερα συνεργάσιμος και η περίοδος αναμονής του αποτελέσματος να του είναι όσο το δυνατόν λιγότερο δυσάρεστη. Αντιλαμβανόμενοι τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης ηλικίας, προτείνουμε πάντα λύσεις που προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο από ιατρική άποψη όσο και από άποψη αισθητικής.

Η ορθοδοντική θεραπεία που αρχίζει στην εφηβεία του παιδιού διαρκεί συνήθως από 12 έως 24 μήνες, αν και ειδικότερα η διάρκειά της εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος, την τεχνική που θα επιλεγεί και τη συμμόρφωση του εφήβου με τις οδηγίες του ορθοδοντικού.

Μέθοδος Invisalign σε παιδιά και εφήβους

Τι καλύτερο για παιδιά και εφήβους από την «αόρατη» μορφή ορθοδοντικής θεραπείας Invisalign; Επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να γίνεται αντιληπτή η ορθοδοντική εργασία.

Οι νάρθηκες αυτοί είναι εξατομικευμένοι και φέρνουν τα δόντια στη σωστή θέση, προκαλώντας λιγότερους ερεθισμούς στα ούλα και διευκολύνοντας τη στοματική υγιεινή των νεαρών ατόμων.

Το σύστημα Invisalign βασίζεται σε μια αλληλουχία από διαφανείς νάρθηκες, οι οποίοι σταδιακά μετακινούν τα δόντια στην επιθυμητή θέση, με απόλυτα αισθητικό τρόπο.

Με την πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο, εύκολα διαπιστώνουμε αν η τεχνική Invisalign είναι κατάλληλη για το συγκεκριμένο παιδί ή έφηβο.

Το σύστημα Invisalign χρησιμοποιεί για τα παιδιά και τους εφήβους τους ίδιους διαφανείς νάρθηκες, όπως και στους ενήλικες, χωρίς να εφαρμόζει τα σιδεράκια και τα σύρματα της κλασικής ορθοδοντικής θεραπείας.

Οι νάρθηκες για την πάνω και κάτω οδοντοστοιχία φοριούνται 21 με 22 ώρες καθημερινά και αφαιρούνται στο φαγητό και το βούρτσισμα των δοντιών. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι νάρθηκες δεν επηρεάζουν τους εφήβους στα μαθήματα, τις δραστηριότητες, τα σπορ ούτε και την ομιλία τους.

Αλλάζουμε τους νάρθηκες κάθε δύο (2) εβδομάδες με το επόμενο σε σειρά ζευγάρι, που συνεχίζει τη μετακίνηση των δοντιών στη νέα τους θέση και αυτό συμβαίνει με όλους τους νάρθηκες μέχρι τον τελευταίο, που ολοκληρώνει τη θεραπεία, οδηγώντας τα δόντια στις τελικές τους, ίσιες θέσεις.

Πλεονεκτήματα του συστήματος Invisalign

Το κύριο πλεονέκτημα της μεθόδου Invisalign για παιδιά και εφήβους, εκτός από όσα αναφέρουμε παρακάτω, είναι ότι αποτελούν την πιο αποδεκτή θεραπεία από όλες, την οποία τα νεαρά άτομα εφαρμόζουν με … χαμόγελο.

Η μέθοδος, ωστόσο, συγκεντρώνει πολλά ακόμα πλεονεκτήματα, όπως:

 • Άνετοι και βολικοί νάρθηκες + λιγότερα και αραιότερα ραντεβού. Οι επισκέψεις στον Ορθοδοντικό γίνονται πλέον κάθε 5-6 εβδομάδες, αντί κάθε 3-4 εβδομάδες, καθώς το παιδί ή ο έφηβος αλλάζει μόνος τους νάρθηκες που του δίνει ο γιατρός. Στα ραντεβού ο γιατρός ελέγχει τη θεραπεία, διορθώνει κάτι, αν χρειασθεί, στα δόντια και τους νάρθηκες, ενημερώνει τους ασθενείς και τους γονείς για την πορεία της θεραπείας και τέλος δίνει τους επόμενους νάρθηκες μαζί με σχετικές οδηγίες.
 • Οι νάρθηκες είναι ανθεκτικοί. Δεν παρουσιάζουν προβλήματα ξεκολλήματος ή σπασίματος κατά τις δραστηριότητες των εφήβων, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τα σιδεράκια, που ο κίνδυνος ατυχήματος είναι αυξημένος.
 • Οι νάρθηκες δεν πληγώνουν ή ερεθίζουν τα ούλα και τη γλώσσα ούτε επηρεάζουν την ομιλία των μαθητών.
 • Οι νάρθηκες επειδή είναι κινητοί, μπαίνουν και βγαίνουν εύκολα και επιτρέπουν το καθημερινό βούρτσισμα και στοματική υγιεινή.

Προϋπόθεση για την Ορθοδοντική ενηλίκων και παιδιών είναι το καθημερινό και σχολαστικό βούρτσισμα δοντιών και ορθοδοντικών συσκευών.

Ικανοποιημένοι ασθενείς