Retention

Retention: Συγκράτηση του ορθοδοντικού αποτελέσματος

Η συγκράτηση έρχεται με το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας, μετά την τελευταία φάση, της αφαίρεσης των ορθοδοντικών συσκευών, όπως οι νάρθηκες Invisalign ή τα κλασικά σιδεράκια.

Ολοκληρώνοντας μια θεραπεία ο ορθοδοντικός σχεδιάζει τη συντήρηση του ορθοδοντικού αποτελέσματος με βασικό γνώμονα τη μεγαλύτερης διάρκειας διατήρησή του.

Είναι απαραίτητο το Retention;

Η φάση Συγκράτησης είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί -χωρίς υποτροπές- το όμορφο αποτέλεσμα που πετύχαμε με τη βοήθεια της Ορθοδοντικής.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα δόντια, μετά την αφαίρεση των ορθοδοντικών συσκευών, έχουν την τάση (σε συνδυασμό κάποιες φορές και με την πίεση που ασκείται από τους φρονιμίτες) επιστροφής στην αρχική τους θέση, πριν την ορθοδοντική θεραπεία, επειδή δεν έχουν ακόμα σταθεροποιηθεί στη νέα τους ορθή θέση.

Η τάση μετακίνησης των δοντιών στην αρχική τους θέση διαφέρει από άτομο σε άτομο και ποικίλλει ανάλογα με το αρχικό ορθοδοντικό πρόβλημα, μπορεί, επίσης, να διαρκέσει μεγάλο διάστημα.

Η χρονική διάρκεια της συγκράτησης δεν μπορεί να προσδιορισθεί επακριβώς, επειδή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα, τη σοβαρότητα και το είδος της ορθοδοντικής ανωμαλίας που υπήρχε πριν τη θεραπεία, τη λειτουργία της γλώσσας, τον τρόπο μάσησης και γενικότερα τις συνήθειες του ατόμου.

Σε μερικές περιπτώσεις είναι επαρκής μία διαδικασία συγκράτησης που διαρκεί 2 με 3 χρόνια, κατά κανόνα, όμως, χρειάζεται η συγκράτηση για όσο διάστημα επιθυμούμε να έχουμε ΙΣΙΑ δόντια.

Ποιες συσκευές χρησιμοποιούνται για τη Συγκράτηση

Τη μονιμότητα του καλού ορθοδοντικού αποτελέσματος, τη σταθεροποίηση των δοντιών στις νέες «ιδανικές» τους θέσεις επιτυγχάνουν οι συσκευές συγκράτησης (Retainers), που κατασκευάζονται και τοποθετούνται στα δόντια του ασθενή από τον ορθοδοντικό με τη λήξη της ορθοδοντικής του θεραπείας και, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να είναι κινητές (διαφανή ναρθηκάκια ή απλά μασελάκια) ή μόνιμες-κολλητές (σύρμα συγκράτησης-Bonded Retention Wire) στην εσωτερική πλευρά των προσθίων δοντιών.

Οι κινητές συσκευές αφαιρούνται εύκολα από τα δόντια, κατά το φαγητό ή κατά το βούρτσισμα των δοντιών και κατά τις καθημερινές δραστηριότητες   και επανατοποθετούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του ορθοδοντικού.

Αν κριθεί απαραίτητο από τον ειδικό ορθοδοντικό, μπορεί να τοποθετηθεί σύρμα συγκράτησης στην εσωτερική πλευρά των μπροστινών δοντιών για να μη χαθεί το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε.

Το συγκρατητικό σχήμα που χρησιμοποιείται σε κάθε περιστατικό σχετίζεται άμεσα με το αρχικό ορθοδοντικό πρόβλημα το οποίο θεραπεύθηκε και, συνεπώς, δεν μπορεί να είναι ίδιο σε όλους.

Κινητές Συσκευές Συγκράτησης

Στη φάση Συγκράτησης, είτε χρησιμοποιήσετε –μετά από συζήτηση με τον ειδικό ορθοδοντικό σας– διαφανή ναρθηκάκια ή απλά μασελάκια, πρέπει να διατηρείτε τη συσκευή συγκράτησης σε καλή κατάσταση και να την εφαρμόζετε στα δόντια σας κάθε βράδυ. Η τήρηση των οδηγιών χρήσης τους σε καθημερινή βάση αποτελεί βασικό παράγοντα ορθής συντήρησης του ορθοδοντικού αποτελέσματος. Η συσκευή θα πρέπει να σας εφαρμόζει τέλεια, πράγμα που σημαίνει ότι τα δόντια παραμένουν στην ιδανική τους θέση. Αν νιώθετε κάποια πίεση –ενδεικτικό ότι έχει επέλθει κάποια μικρή μετακίνηση– πρέπει να φοράτε τη συσκευή συγκράτησης περισσότερες ώρες και πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τον τρόπο αυτό ελέγχετε και σταθεροποιείτε μόνοι σας τις θέσεις των δοντιών σας.

Καλό θα ήταν να κάνετε κάποια επίσκεψη για επανέλεγχο στον ορθοδοντικό σας μετά από επικοινωνία μαζί του.

Με ελάχιστη φροντίδα, που θα εντάξετε στην καθημερινή σας ρουτίνα, θα χαίρεστε το όμορφο χαμόγελό σας για πάντα.

Μόνιμες Συσκευές Συγκράτησης

Για όσους δεν επιθυμούν να φορούν διαφανείς νάρθηκες ή μασελάκια μετά το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας, μια άλλη επιλογή είναι η γλωσσική συγκράτηση, στην πίσω πλευρά των δοντιών σας, έτσι ώστε να είναι σταθερή και παράλληλα αόρατη. Η γλωσσική συγκράτηση είναι μόνιμη, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος να μετακινηθούν τα δόντια από τις ιδανικές τους θέσεις.

Το ειδικό σύρμα συγκράτησης (Bonded Retention Wire) ή η μπάρα ακινητοποίησης είναι ένα ειδικά κατασκευασμένο μικρό συρμάτινο τόξο, που φτιάχνεται από τον ειδικό Ορθοδοντικό και συγκολλάται στην πίσω επιφάνεια των προσθίων συνήθως δοντιών. Κάποιες φορές μπορεί να κριθεί ότι είναι απαραίτητη η τοποθέτηση σύρματος ή μπάρας για τη συγκράτηση και των πίσω δοντιών.

Τα δόντια δεν πληγώνονται κατά τη διαδικασία τοποθέτησης του σύρματος ή της μπάρας συγκράτησης και φυσικά δεν εμποδίζει καθόλου την τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής, όπως το καθημερινό βούρτσισμα ή τον καθαρισμό από τον οδοντίατρο.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση με το γιατρό σας θα σας δώσει απαντήσεις για τις θεραπευτικές επιλογές που είναι προτιμότερες για εσάς, σύμφωνα με τις δικές σας προσωπικές επιθυμίες και ανάγκες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο