Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το στοματικό διάλυμα

Έχουν πολλά γραφτεί για τα στοματοπλύματα, άλλα θετικά και άλλα σχόλια επιφύλαξης που μπερδεύουν το κοινό, κάνοντας το στοματικό διάλυμα ένα αμφιλεγόμενο προϊόν στοματικής υγιεινής.
Αυτά που αξίζει να διαβάσει κάποιος και να έχει υπόψη του είναι τα παρακάτω:

Το στοματικό διάλυμα δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα
Αυτή είναι η πιο βασική αλήθεια για το στοματικό διάλυμα: όχι μόνο δεν το αντικαθιστά αλλά δεν είναι καν υποκατάστατο του βουρτσίσματος. Είναι συμπλήρωμα. Το στοματικό διάλυμα πρέπει να χρησιμοποιείται παράλληλα με το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα και όχι μόνο του παραλείποντας τις παραπάνω διαδικασίες.
Είναι ένας καλός «συνεργάτης» της οδοντόβουρτσας και της οδοντόκρεμας, που ενισχύει την αποτελεσματικότητά τους, ξεπλένοντας τα τυχόν υπολείμματα έμειναν ανάμεσα στα δόντια και δεν απομακρύνθηκαν με το νήμα. Καταπολεμά, επίσης, τα μικρόβια χαρίζοντας δροσερή αναπνοή.

Στην τελείως εσφαλμένη πρακτική της αντικατάστασης του σωστού βουρτσίσματος με μία στοματική πλύση, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης πλάκας, τερηδόνας, ουλίτιδας, ακόμα και περιοδοντίτιδας. Αυτή ακριβώς η εσφαλμένη πρακτική έχει προκαλέσει τόση αμφισβήτηση στη χρήση στοματικών διαλυμάτων.

Το στοματικό διάλυμα δεν αποτελεί λύση για τη δυσάρεστη αναπνοή
Χαρίζει, προσωρινά φρέσκια και δροσερή αναπνοή, είναι λάθος, όμως, να καλύπτει κανείς τα προβλήματα που κρύβονται πίσω από την κακή αναπνοή με συχνές στοματοπλύσεις. Μπορεί να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στα δόντια και τα ούλα που δεν πρέπει να καλυφθούν και να εξελιχθούν σε κάτι σοβαρότερο. Συμβουλευόμαστε τον οδοντίατρό μας και δεν καλύπτουμε τα προβλήματα κακοσμίας με πρόχειρες «λύσεις». Πρέπει, επίσης, να γνωρίζουμε ότι η δυσάρεστη αναπνοή δεν έχει πάντα την αιτία της στο στόμα. Η κακοσμία του στόματος θα μπορούσε να οφείλεται σε στομαχικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να ελεγχθούν από τον ειδικό.

Το στοματικό διάλυμα δεν είναι αυτόματο απολυμαντικό
Το πιο συχνό λάθος που κάνουν όσοι χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα είναι να ξεπλένουν πολύ γρήγορα το στόμα τους, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ενώ στην πραγματικότητα, τα περισσότερα στοματικά διαλύματα είναι αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται για 30 δευτερόλεπτα. Μειώνοντας το χρόνο της πλύσης, ακυρώνονται οι ευεργετικές ιδιότητες του στοματικού διαλύματος.

Ακόμα και τηρώντας τις παραπάνω πληροφορίες, πώς επιλέγει κάποιος το σωστό στοματικό διάλυμα, για τις δικές του προσωπικές ανάγκες; Δεν υπάρχει μόνο ένα προϊόν για όλους, αλλά αντίθετα πολλά και εξειδικευμένα στοματοπλύματα κατά της πέτρας και της πλάκας, κατά της ουλίτιδας, για διαβητικούς, για εγκύους και θηλάζουσες, για άτομα που ακολουθούν ομοιοπαθητική αγωγή. Ο Οδοντίατρος σας θα σας βοηθήσει να βρείτε αυτό που χρειάζεστε και εσείς θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε τακτικά και σωστά.Μετάβαση στο περιεχόμενο