Τι είναι οι χειρουργικές εξαγωγές δοντιών και ριζών

Η χειρουργική εξαγωγή αποτελεί καθημερινή οδοντιατρική πράξη με πολλές εφαρμογές.

Όταν ένα δόντι είναι έγκλειστο ή έχει σπάσει και οι ρίζες του έχουν μείνει βαθιά μέσα στο οστό, τότε χρειάζεται χειρουργική εξαγωγή για να βγει.

Κατά τη χειρουργική εξαγωγή, απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, καλή γνώση της ανατομίας της περιοχής, τήρηση των κανόνων που διέπουν τη βασική χειρουργική τεχνική και η εμπειρία του χειρουργού οδοντιάτρου, ώστε να καταστεί μία διαδικασία ασφαλής, σχεδόν αναίμακτη και ανώδυνη.

Οι κυριότερες ενδείξεις χειρουργικής εξαγωγής

Συνήθως, επεμβαίνουμε χειρουργικά για την εξαγωγή δοντιών, σε περιπτώσεις όπου:

  1. Υπάρχει έντονη κάμψη στη ρίζα τους ή παρουσιάζουν ασυνήθιστη μορφολογία ριζών
  2. Οι ρίζες των δοντιών προβάλλουν μέσα στο ιγμόρειο
  3. Υπάρχουν οδοντικές δυσπλασίες
  4. Υπάρχουν νεογιλοί γομφίοι των οποίων οι ρίζες περιβάλλουν στενά το διάδοχο μόνιμο
  5. Υπάρχει εκτεταμένη τεριδονική βλάβη, που καθιστά το δόντι ή τη ρίζα του μαλακή και εύθραυστη
  6. Υπάρχουν έγκλειστα ή ημιέγκλειστα δόντια

Έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι φρονιμίτες

Τα δόντια που συνηθέστερα βρίσκονται έγκλειστα είναι οι φρονιμίτες, οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται τελείως μέσα στο οστό ή να έχει εμφανιστεί ένα τμήμα τους μέσα στο στόμα (ημιέγκλειστοι).

Ο φρονιμίτης (ή σωφρονιστήρας ή τρίτος γομφίος) αποτελεί το τελευταίο δόντι της μόνιμης οδοντοφυΐας.

Οι φρονιμίτες ανατέλλουν φυσιολογικά μετά την ηλικία των 16 – 18 ετών, ενώ, ανάλογα με την ανατομία της γνάθου, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν ανατέλλουν καθόλου και παραμένουν έγκλειστοι λόγω έλλειψης χώρου για την ανάπτυξή τους.

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που δεν υπάρχουν καθόλου στη μόνιμη οδοντοφυΐα. Μπορεί, επίσης, να εμφανίζουν μύλη και ρίζα άτυπης μορφολογίας.

Διαδικασία εξαγωγής σε περιπτώσεις έγκλειστου και ημιέγκλειστου φρονιμίτη

Η αφαίρεση και στις δύο περιπτώσεις είναι σχεδόν ίδια και γίνεται χειρουργικά με τοπική αναισθησία. Μετά την αναισθητοποίηση της περιοχής, πραγματοποιείται τομή πάνω από το ούλο που καλύπτει το φρονιμίτη. Στη συνέχεια, με τον τροχό αφαιρείται το τμήμα του οστού που καλύπτει το δόντι. Έπειτα το δόντι εκμοχλεύεται, ώστε να εξαχθεί από το οστό της γνάθου. Ορισμένες φορές απαιτείται ο τεμαχισμός του δοντιού σε δύο ή και περισσότερα κομμάτια. Μετά την εξαγωγή, το τραύμα συρράπτεται. Για την αποφυγή του πόνου και του οιδήματος μετεγχειρητικά, ο γιατρός χορηγεί φαρμακευτική αγωγή, συνήθως 24 ώρες πριν το χειρουργείο.

Διαδικασία της χειρουργικής εξαγωγής με LASER

Γενικά, οι χειρουργικές εξαγωγές γίνονται με τη συνήθη οδοντιατρική (τοπική) αναισθησία. Κάνουμε τομές στα ούλα και το οστό με το LASER για να εμφανιστεί το δόντι και, μόλις το βρούμε, το αφαιρούμε με ήπιες κινήσεις. Αν έχει δημιουργηθεί μεγάλο κενό στο οστό, τότε χρησιμοποιούμε αυξητικούς παράγοντες και βλαστοκύτταρα του ίδιου του ασθενούς για να γεμίσουμε το κενό και να αναπλαστεί εκεί νέο οστό.

Η χρήση του LASER για τις τομές και η χρήση αυξητικών παραγόντων και βλαστοκυττάρων για ανάπλαση, κάνουν τη διαδικασία ανώδυνη και ατραυματική, επιταχύνουν την ανάπλαση της περιοχής και εξαλείφουν τις πιθανότητες μολύνσεων ή επιπλοκών.

Ικανοποιημένοι ασθενείς