Ορθοδοντική Θεραπεία με Σιδεράκια

Οι περισσότεροι γονείς νομίζουν ότι τα σιδεράκια μπαίνουν μόνο για αισθητικούς λόγους στα παιδιά τους. Κι όμως, τα ίσια δόντια βοηθάνε αποτελεσματικά στη μάσηση, την ομιλία και τη διατήρηση της υγείας της στοματικής κοιλότητας. Αντιθέτως, τα ορθοδοντικά προβλήματα που δεν έχουν θεραπευθεί, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα των δοντιών και των ούλων.

  • Θεραπεύουν όλες τις Ορθοδοντικές Ανωμαλίες
  • Προσιτά οικονομικά σε όλους
  • Δρουν συνεχώς για να ισιώσουν τα δόντια

Η ορθοδοντική θεραπεία στα περισσότερα παιδιά ξεκινά μεταξύ 9 και 12 ετών. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα, στην ηλικία των 6 ή 7 ετών, όταν το πρόβλημα δε βρίσκεται στα δόντια, αλλά στις γνάθους (π.χ. στενός ουρανίσκος ή δυσαρμονία στις  γνάθους). Στην περίπτωση αυτή απαιτείται πρώιμη ορθοδοντική (σκελετική)  θεραπεία η οποία πρέπει να ξεκινήσει όταν το παιδί είναι μικρό.

Τα σιδεράκια λειτουργούν με την εφαρμογή σταθερής και συνεχούς πίεσης για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε σταδιακά να μετακινήσουν τα δόντια προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Όπως μετακινούνται τα δόντια, αλλάζουν και οι θέσεις των γνάθων.

Η μηχανική διαδικασία που χρησιμοποιείται για την ορθοδοντική μετακίνηση των δοντιών είναι ίδια για κάθε ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι τα οφέλη της Ορθοδοντικής δεν περιορίζονται μόνο στα παιδιά, αλλά αφορούν και στους ενήλικες. Η διαφορά είναι ότι επειδή στους ενήλικες το οστό δεν αναπτύσσεται πλέον, μπορεί να χρειάζονται πιο εξειδικευμένες ορθοδοντικές πράξεις για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα.

Ο χρόνος που απαιτείται για τα σιδεράκια ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος, το χώρο που είναι διαθέσιμος ή την απόσταση που πρέπει να διανύσουν τα δόντια για να φτάσουν στη σωστή θέση τους. Επίσης η υγεία των δοντιών, των ούλων και του οστού που τα υποστηρίζει όπως και ο βαθμός συνεργασίας του ασθενή με το γιατρό καθορίζουν τη διάρκεια μιας ορθοδοντικής θεραπείας.

Σιδεράκια – Περιστατικά πριν & μετά τη θεραπεία

Κατά μέσο όρο, ωστόσο, όταν μπουν τα σιδεράκια συνήθως διατηρούνται από ενάμιση έως τρία (1,5-3) χρόνια. Όταν τα σιδεράκια βγουν, οι ασθενείς πρέπει να φορούν συγκρατητικά ναρθηκάκια ανάλογα με τις οδηγίες του ορθοδοντικού για  αρκετό διάστημα.

Όταν τα σιδεράκια βγουν, θα γίνει ένας λεπτομερής καθαρισμός των δοντιών. Ο ορθοδοντικός σας μπορεί να σας ζητήσει να βγάλετε νέα πανοραμική ακτινογραφία ώστε να ελέγξει τα αποτελέσματα της θεραπείας και τη θέση των φρονιμιτών. Αν οι φρονιμίτες δεν έχουν ανατείλει με το τέλος της θεραπείας, ο ορθοδοντικός μπορεί να σας προτείνει να τους βγάλετε ώστε εκείνοι να μην πιέσουν τα άλλα δόντια και τα ξαναστραβώσουν.

Ύστερα, ο ορθοδοντικός σας θα σας δώσει ένα συγκρατητικό ναρθηκάκι για κάθε γνάθο, το οποίο και θα πρέπει να φοράτε στο σπίτι και τον ύπνο τους πρώτους έξι μήνες και στη συνέχεια μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό είναι απαραίτητο καθώς τα δόντια έχουν την τάση να μετακινούνται προς την αρχική τους θέση με την πάροδο του χρόνου.

Σιδεράκια – Κόστος Θεραπείας

Το κόστος της Ορθοδοντικής Θεραπείας διαφέρει από ασθενή σε ασθενή αναλόγως του προβλήματος και κατ’ επέκταση του χρόνου θεραπείας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να κλείσετε ένα ραντεβού εκτίμησης χωρίς χρέωση για να σας δοθεί η τιμή/το κόστος θεραπείας που είναι για εσάς.

Μην καθυστερήσετε την επίσκεψη στον ορθοδοντικό περιμένοντας το παιδί να βγάλει όλα τα μόνιμα δόντια (στην ηλικία των 12-13 ετών). Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα που με την έγκαιρη παρέμβαση σε μικρότερη ηλικία μπορούν να διορθωθούν εύκολα και γρήγορα.

Ικανοποιημένοι ασθενείς