Είναι μία σειρά από διαφανείς «μεμβράνες» που κατασκευάζονται για κάθε ασθενή ξεχωριστά και ισιώνουν σταδιακά τα δόντια, χωρίς να χρειάζονται σιδεράκια και σύρματα. Οι μεμβράνες αυτές αποτελούνται από ένα ειδικό, πλαστικό. Για τη δημιουργία τους, ο ορθοδοντικός στέλνει στην κατασκευάστρια εταιρεία ένα ολόγραμμα των δοντιών ή ένα ειδικό ψηφιοποιημένο εκμαγείο, στο οποίο ο γιατρός προγραμματίσει συγκεκριμένες θεραπευτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε να κατασκευαστούν μια σειρά από διαφανείς νάρθηκες που θα φορεθούν σταδιακά από τον ασθενή.

Στη συνέχεια, δημιουργείται -μέσω προηγμένης τρισδιάστατης τεχνολογίας- μία αριθμημένη σειρά από νάρθηκες. Ο ασθενής φορά έναν-έναν τους νάρθηκες με τη σειρά που έχει ορίσει ο γιατρός. Κάθε νάρθηκας πρέπει να χρησιμοποιείται για περίπου μία εβδομάδα και ύστερα να αντικαθίσταται από τον επόμενο.

Χρησιμοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις της 3D υπολογιστικής τεχνολογίας και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου, δημιουργούνται στο εξωτερικό μια σειρά διαφανών ναρθήκων -οι νάρθηκες Invisalign®- οι οποίοι ενεργοποιούν ελεγχόμενες δυνάμεις στα δόντια σας, αναγκάζοντας τα να μετακινηθούν μετακινούν χιλιοστό-χιλιοστό τα δόντια, μέσω πιέσεων που ασκούν σε συγκεκριμένα τμήματά τους.

Κάθε νάρθηκας είναι λίγο διαφορετικός από τον προηγούμενο. Επίσης, τα σημεία πίεσης δεν είναι τα ίδια σε όλη τη σειρά των μηχανισμών, αλλά μεταβάλλονται σταδιακά έτσι ώστε να ωθήσουν προοδευτικά τα δόντια στην ιδανική για κάθε ασθενή θέση.

Οι νάρθηκες Invisalign® είναι κατασκευασμένοι από ειδικό εύκαμπτο, θερμοπλαστικό υλικό, που διαμορφώνεται στο σχήμα των δοντιών του κάθε ασθενή. Μοιάζουν αρκετά με τους νάρθηκες λεύκανσης, αλλά οι νάρθηκες Invisalign® είναι ειδικά κατασκευασμένοι για τη μετακίνηση των δοντιών σας.

Κατά την ορθοδοντική θεραπεία με τους διαφανείς νάρθηκες Invisalign®, ασκούνται στα δόντια δυνάμεις χαμηλής ισχύος, με αποτέλεσμα να περιορίζεται στο ελάχιστο η οποιαδήποτε ενόχληση. Αν χρειαστεί, μπορεί κάποιος να πάρει ένα απλό παυσίπονο, τα πρώτα εικοσιτετράωρα, αλλά κάτι τέτοιο αποτελεί σπάνια περίπτωση.

Οι νάρθηκες είναι αφαιρούμενοι και μπορεί κανείς να τους βγάζει στις ώρες των γευμάτων ή του βουρτσίσματος των δοντιών. Τις υπόλοιπες ώρες (της μέρας και της νύχτας) καλό είναι να τους φοράει ο ασθενής. Η ορθοδοντική θεραπεία χωρίς σιδεράκια, με νάρθηκες Invisalign®, είναι αποτελεσματική όταν εφαρμόζονται οι νάρθηκες 18 – 20 ώρες ημερησίως. Αλλιώς, θα υπάρξει ανάλογη καθυστέρηση της ορθοδοντικής θεραπείας.

Δεν καθαρίζονται με οδοντόκρεμα οι μαλακοί νάρθηκες, όπως, ίσως, κανείς θα υπέθετε. Μπορείτε να καθαρίσετε τους Invisalign® με υγρό σαπούνι και να τους ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Η ορθοδοντική θεραπεία χωρίς σιδεράκια λειτουργεί μόνο όταν φοράτε τους νάρθηκες 18 – 20 ώρες ημερησίως. Η θεραπεία και η διάρκειά της ποικίλουν ανάλογα της περίπτωσης του ασθενή. Ο μέσος όρος διάρκειας της θεραπείας είναι από 6 έως 18 μήνες. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα χρειαστεί να επισκέπτεστε τον ορθοδοντικό σας κάθε 3 – 4 εβδομάδες.

Συνήθως, οι επισκέψεις γίνονται κάθε τέσσερις (4) εβδομάδες και σπανιότερα κάθε έξι (6). Αυτό εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ορθοδοντικής ανωμαλίας και από την πρόοδο της θεραπείας.

Τα πλεονεκτήματα είναι πάρα πολλά, συνοπτικά, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι:

 • Οι νάρθηκες Invisalign είναι η ιδανική επιλογή ορθοδοντικής θεραπείας για ενήλικες (και όχι μόνο), που επιθυμούν να αποκτήσουν τέλειο χαμόγελο, αλλά δε θέλουν να φορέσουν σιδεράκια.
 • Οι νάρθηκες Invisalign είναι σχεδόν αόρατοι.
 • Είναι αφαιρούμενοι: Όταν τρώτε ή όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, εύκολα τους βγάζετε. Αυτό σημαίνει ότι -κατά τη διάρκεια της θεραπείας- μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε, αντίθετα με ό,τι ισχύει στις θεραπείες με τα κλασσικά σιδεράκια, όπου πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τις σκληρές τροφές αλλά και τις κολλώδεις (τσίχλες, καραμέλες κλπ).
 • Η εφαρμογή τους δεν εμποδίζει τη διατήρηση της άριστης στοματικής υγιεινής.
 • Η θεραπεία με τους νάρθηκες Invisalign είναι ανώδυνη.
 • Οι νάρθηκες Invisalign δεν προκαλούν ερεθισμό στα ούλα.
 • Δεν προκαλούν, επίσης, δυσκολία στην ομιλία, αντίθετα με τα κλασικά σιδεράκια.
 • Η εφαρμογή των εύκολα αφαιρούμενων ναρθήκων Invisalign δεν εμποδίζουν την επίσκεψη στον οδοντίατρο ή τον περιοδοντολόγο για τον απαραίτητο καθαρισμό ή άλλες θεραπείες.

Το πρώτο βήμα είναι να προγραμματίσετε την επίσκεψη στον ειδικό ορθοδοντικό. Οριστική απάντηση για την καταλληλότητα θα λάβετε αφού γίνει η εξέτασή σας από τον ειδικό. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει κλινική εξέταση και ακτινογραφικός έλεγχος (πανοραμική δοντιών/κεφαλομετρική ακτινογραφία) ​και εφόσον ο εξειδικευμένος ορθοδοντικός διαπιστώσει πως είναι εφικτή η ορθοδοντική θεραπεία για τη δική σας περίπτωση, θα ληφθούν αποτυπώματα τα οποία μαζί με την πανοραμική σας ακτινογραφία στέλνονται στο εξωτερικό. Τότε, όταν θα έχει επεξεργαστεί ηλεκτρονικά τη δική σας περίπτωση, θα λάβετε οριστική απάντηση για την καταλληλότητα της μεθόδου σε εσάς.

Φυσικά! Οι αόρατοι νάρθηκες Invisalign® μπορούν να διορθώσουν σχεδόν όλες τις περιπτώσεις ορθοδοντικών ανωμαλιών, ακόμα και πολύ δύσκολα περιστατικά. Το ίδιο ισχύει και για τη διόρθωση της μετατόπισης των δοντιών, που έγινε μετά την ολοκλήρωση παλαιότερης θεραπείας με κλασικά σιδεράκια (ή άλλες μεθόδους).

Επειδή, ωστόσο, στην ιατρική, ποτέ δεν ισχύει το απόλυτο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η επιτυχία της θεραπείας -σε κάποιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις- μπορεί να εξαρτηθεί από το πόσο είχε αποδώσει η προηγούμενη θεραπεία και τι πρόβλημα υπάρχει τώρα.

Είναι αλήθεια ότι, στο παρελθόν, η αφαίρεση των δοντιών στα πλαίσια μιας ορθοδοντικής θεραπείας αποτελούσε συνηθισμένη πρακτική. Με τις σύγχρονες αντιλήψεις και μεθόδους για την ορθοδοντική θεραπεία, οι εξαγωγές περιορίζονται μόνο στις περιπτώσεις που είναι απολύτως ενδεδειγμένες.

Δε θα μπορούσαμε να δώσουμε με απόλυτη ακρίβεια το κόστος μίας ορθοδοντικής θεραπείας πριν εκτιμηθεί, με κλινική εξέταση, η οδοντική ανωμαλία. Επίσης, πρέπει να τονίσουμε και άλλη μία παράμετρο: ότι οι τιμές διαμορφώνονται με βάση τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.
Μόνο η επίσκεψη σε κάποιον πιστοποιημένο και έμπειρο ορθοδοντικό, θα σας διαφωτίσει σχετικά.

Μερικά διαφωτιστικά στοιχεία για το κόστος της θεραπείας Invisalign:

 • Στοιχίζει λίγο περισσότερο από μια αντίστοιχη θεραπεία με διαφανή σιδεράκια, αλλά η διαφορά αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση απαγορευτική.
 • Το κόστος της εξαρτάται από την πολυπλοκότητα της περίπτωσης και τη διάρκειά της.
 • Ένα μέγεθος κόστους, σύμφωνα με έρευνα αγοράς, δείχνει ότι οι τιμές κυμαίνονται, πάντα ανάλογα με την περίπτωση, για τις θεραπείες 2 τόξων (άνω & κάτω γνάθου): για Invisalign® LITE από €2.300 έως €3.000 και για Invisalign® FULL από €3.200 έως €4.400.

Το κόστος για τη δική σας περίπτωση θα καθοριστεί μετά την κλινική εξέταση, κατά την πρώτη επίσκεψη, αλλά και μετά τη συζήτηση με το θεράποντα ιατρό σας, με τον οποίο θα συμφωνήσετε για έναν πιθανό οικονομικό διακανονισμό προσαρμοσμένο στις δικές σας δυνατότητες αποπληρωμής.

Το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται για κόστος απαγορευτικό και επίσης, ότι το όμορφο χαμόγελο είναι επένδυση και στην εμφάνιση και στην υγεία σας!

Επειδή τα δόντια έχουν την τάση να επιστρέφουν στην αρχική τους θέση, είναι χρήσιμο μετά την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας είτε με σιδεράκια είτε με νάρθηκες, να φορούν οι ασθενείς, κατά τη διάρκεια της νύχτας, νάρθηκα συγκράτησης ώστε να διατηρήσουν τη νέα και ιδανική θέση των δοντιών τους.
Στις περιπτώσεις που κάποιος δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο να φορά νάρθηκα συγκράτησης τη νύχτα, υπάρχει η εναλλακτική λύση της μόνιμης συγκράτησης, με σύρμα ή μπάρα ακινητοποίησης εσωτερικά των δοντιών, που κάνει τη μέθοδο αόρατη από τους άλλους, θα πρέπει, ωστόσο, να γίνονται πιο εντατικοί περιοδοντικοί έλεγχοι στο Iατρείο.

Για να γίνει έναρξη θεραπείας με αόρατους νάρθηκες Invisalign®, χρειάζεται αρχικά κλινική εξέταση από πιστοποιημένο ορθοδοντικό, πανοραμική ακτινογραφία, φωτογραφίες της στοματικής κοιλότητας και συμπληρωματικά κεφαλομετρική ακτινογραφία.

Το κάπνισμα δεν επηρεάζει την πορεία της θεραπείας με τους αόρατους νάρθηκες. Το αρνητικό να καπνίζετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι ότι η νικοτίνη θα κιτρινίσει τους νάρθηκες. Η ολιγοήμερη χρήση τους κάνει το πρόβλημα αυτό λιγότερο σημαντικό.

Το τι θα συμβεί εξαρτάται από τη διάρκεια της χρήσης του νάρθηκα πριν από την απώλεια ή την καταστροφή του. Αν ο νάρθηκας έχει φορεθεί αρκετές ημέρες και πλησιάζει η ώρα αλλαγής του, μπορεί ο ορθοδοντικός να συστήσει χρήση του επόμενου στη σειρά νάρθηκα.

Αν χαθεί ή καταστραφεί τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του, μπορεί να χρειασθεί να γίνει παραγγελία νέου νάρθηκα. Στην περίπτωση αυτή, δε μένει ακάλυπτος ο ασθενής, θα φορά τον προηγούμενο νάρθηκα μέχρι να έρθει ο καινούριος.

Επειδή οι νάρθηκες είναι αφαιρούμενοι, δεν υπάρχουν περιορισμοί στο θέμα της διατροφής. Ωστόσο πρέπει να αποφεύγονται οι τσίχλες γιατί κολλούν πάνω στους νάρθηκες και το κάπνισμα γιατί θα τους αποχρωματίσει, οπότε θα πάψουν να είναι διαφανείς. Επίσης, ουσίες έντονα χρωστικές (όπως το κόκκινο κρασί) μπορεί επίσης να προκαλέσουν δυσχρωμίες.

Όχι, δε συμβαίνει αυτό σε καμία περίπτωση. Μπορεί εσείς να νιώσετε μία μικρή διαφορά αλλά η επίδραση στην ομιλία είναι ελάχιστη και παροδική.
Οι περισσότεροι που φορούν αόρατους νάρθηκες τους συνηθίζουν μέσα σε μία με δύο ημέρες και η ομιλία τους είναι απολύτως φυσιολογική.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί αυτό. Οι διαφανείς αφαιρούμενοι νάρθηκες, συνήθως, είναι κατάλληλοι για τη διόρθωση του συνωστισμού των δοντιών σε εφήβους και ενήλικες. Στην περίπτωση που υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα σύγκλεισης των δοντιών, μπορεί να κριθούν απαραίτητα τα συμβατικά σιδεράκια, με τη δυνατότητα να επιλεγούν είτε διαφανή είτε αόρατα, δηλαδή να τοποθετηθούν στην εσωτερική πλευρά των δοντιών.

Οι αόρατοι νάρθηκες Invisalign® είναι ένα προϊόν προηγμένης τεχνολογίας, δοκιμασμένο επί μία δεκαετία περίπου με θεαματικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, η γνώση και η εμπειρία του ειδικού ορθοδοντικού που θα σχεδιάσει σωστά τη θεραπεία και θα μεγιστοποιήσει τη δυνατότητα που του δίνει η ψηφιακή τεχνολογία είναι ο βασικότερος παράγοντας.
Αυτό που ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις στην ιατρική (αλλά και γενικότερα) είναι ότι τα μηχανήματα από μόνα τους δεν παράγουν αυτόματα το καλό αποτέλεσμα. Όσες δυνατότητες και αν μας προσφέρουν οι αόρατοι νάρθηκες Invisalign® λόγω της προηγμένης τεχνολογίας τους, ο ορθοδοντικός οδηγεί το σύστημα στις μετακινήσεις.
Η γνώση και η εμπειρία του ειδικού ορθοδοντικού του επιτρέπει να γνωρίζει και να κρίνει αν ό,τι εμφανίζεται ψηφιακά, κατά το σχεδιασμό της θεραπείας, μπορεί να επιτευχθεί στην πραγματικότητα.

Και βέβαια όχι. Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις διαφορετικές εταιρείες που κατασκευάζουν αόρατους νάρθηκες, κάτι που επηρεάζει σημαντικά και το αποτέλεσμα και το κόστος. Υπάρχουν εταιρείες των οποίων οι νάρθηκες μπορούν να θεραπεύσουν σε άριστο βαθμό ακόμα και πιο έντονα προβλήματα, και άλλες που μέχρι στιγμής έχουν αποτελέσματα σε πιο ήπια περιστατικά. Το κόστος, λοιπόν, διαμορφώνεται ανάλογα.