Συνωστισμος – Αραιοδοντια

Συνωστισμός δοντιών

Είναι το πιο συνηθισμένο ορθοδοντικό πρόβλημα και συμβαίνει όταν δεν υπάρχει χώρος στη γνάθο για να χωρέσουν κανονικά όλα τα δόντια. Συνήθως, οφείλεται στη δυσαρμονία μεταξύ του μεγέθους των δοντιών και των γνάθων, με αποτέλεσμα τα δόντια να είναι συνωστισμένα λόγω έλλειψης χώρου. Η στοματική υγιεινή δεν είναι εύκολη, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τερηδονισμού των δοντιών. Όσο πιο έντονος ο συνωστισμός, τόσο πιο έντονο και το αισθητικό πρόβλημα.

Έκτοποι κυνόδοντες

Τα υπερβολικά συνωστισμένα δόντια, οδηγούν, με τον καιρό, σε πολύ στραβά δόντια. Ο συνωστισμός αυτός οδηγεί σε πλημμελή στοματική υγιεινή, τόσο ο αυτοκαθαρισμός με το σάλιο όσο και το βούρτσισμα αλλά και η χρήση του οδοντικού νήματος ανεπαρκούν, με αποτέλεσμα οι δύσκολα προσβάσιμες περιοχές να επιβαρύνονται με οδοντική μικροβιακή πλάκα, τερηδόνα δοντιών και αυξημένη πιθανότητα ασθένειας των ούλων.

Αραιοδοντία

Είναι το αντίθετο του συνωστισμού. Αραιή οδοντοφυΐα προκύπτει όταν υπάρχει πολύς χώρος στη γνάθο. Τα δόντια έχουν αραιή διάταξη και παρουσιάζουν μεγάλα μεσοδόντια διαστήματα. Η Αραιοδοντία μπορεί να είναι εντοπισμένη σε μερικά δόντια ή γενικευμένη σε όλο το φραγμό.

Η πιο συνήθης αιτία για την εμφάνιση Αραιοδοντίας είναι η δυσαρμονία μεταξύ του μεγέθους των δοντιών και των γνάθων, με αποτέλεσμα τα δόντια να είναι πολύ μικρά, σε σχέση με το μέγεθος των γνάθων και έτσι να δημιουργούνται διαστήματα (κενά) μεταξύ τους. Άλλη αιτία εμφάνισης Αραιοδοντίας είναι η ύπαρξη έγκλειστων δοντιών ή η συγγενής έλλειψη δοντιών.

Θεραπεία με μασελάκια πάνω & κάτω για 18 μήνες για διεύρυνση άνω & κάτω οδοντοστοιχείας και απρόσκοπτη ανατολή των μόνιμων δοντιών.

Ακολουθεί η θεραπεία με κεραμικά σιδεράκια για ευθυγράμμιση όλων των δοντιών. Διάρκεια θεραπείας: 2 χρόνια.

Τελικο Αποτελεσμα