Μεταλλικά ή Διάφανα Σιδεράκια

Μεταλλικά & Διάφανα Σιδεράκια Δοντιών

Οι ακίνητοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί, τα γνωστά σε όλους μας μεταλλικά σιδεράκια, είναι ο πιο συνηθισμένος και διαδεδομένος τρόπος ορθοδοντικής θεραπείας. Υπάρχουν όμως και τα διάφανα σιδεράκια τα οποία χρησιμοποιούνται για λόγους αισθητικής. Η διαφορά τους με τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια έγκειται στο υλικό κατασκευής τους (κεραμικά, πορσελάνινα, ζαφειρένια). Τα υλικά αυτά έχουν το φυσικό χρώμα του δοντιού και κάνουν τα σιδεράκια να μοιάζουν διακριτικά και να περνούν σχεδόν απαρατήρητα.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα διάφανα/κεραμικά σιδεράκια έχουν διπλάσια πιθανότητα να αποκολληθούν ή να σπάσουν κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας έναντι των μεταλλικών.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε την ύπαρξη κινδύνου για αποτριβή των επιφανειών των δοντιών που βρίσκονται σε επαφή με τα διάφανα σιδεράκια (π.χ. η εσωτερική πλευρά των άνω δοντιών με τα κάτω διάφανα σιδεράκια).

Τέλος, τα διάφανα λαστιχάκια που τοποθετούνται στα κεραμικά σιδεράκια πολλές φορές εμφανίζουν αποχρωματισμό και προσροφούν χρωστικές από διάφορες τροφές όπως καφές, κόκκινο κρασί, κάρυ κλπ., οπότε καλό είναι να αντικαθίστανται με νέα σε κάθε ραντεβού στο Ιατρείο.

Μεταλλικά Σιδεράκια Διάφανα Σιδεράκια
Πιο ανθεκτικά και σταθερά Λιγότερο ανθεκτικά και σταθερά 
Λιγότερο αισθητικά, είναι εύκολα να τα διακρίνει κάποιος  Αισθητικά καλύτερα, λόγω του χρώματος είναι πιο διακριτικά 
Ακίνδυνα χωρίς να προκαλούν αποτριβές Αιχμηρές επιφάνειες με κίνδυνο αποτριβής της εσωτερικής πλευράς των Άνω δοντιών σε περίπτωση που βρίσκονται σε υπερσύγκλειση με τα Κάτω δόντια  
Μικρά σε μέγεθος και εύκολα στην χρήση από το γιατρό Μεγαλύτερο μέγεθος, πιο ογκώδη και πιο δύσχρηστα 
Μικρότερο κόστος Μεγαλύτερο κόστος 
Απαιτούν περισσότερο χρόνο στο βούρτσισμα, καθώς και χρήση μεσοδόντιων βουρτσακίων Απαιτούν περισσότερο χρόνο στο βούρτσισμα, καθώς και χρήση μεσοδόντιων βουρτσακίων 
Δεν επηρεάζουν καθόλου την ομιλία  Δεν επηρεάζουν καθόλου την ομιλία 
Αποτελεσματικά Το ίδιο αποτελεσματικά 

Αγγελοπούλου Αριάδνη
DDS

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *