Τι είναι ο άνω Προγναθισμός

Ο προγναθισμός της άνω γνάθου αναφέρεται στο ορθοδοντικό πρόβλημα που, έχει ως κύριο χαρακτηριστικό, την προεξοχή προς τα μπρος της άνω γνάθου ή/και των δοντιών σε βαθμό μεγαλύτερο από το φυσιολογικό. Έτσι οι ασθενείς με αυτή την ανωμαλία εμφανίζουν την εικόνα του χαμόγελου με τα «πεταχτά» δόντια που συχνά αδυνατούν να κλείσουν τα χείλη τους.

Στις ελαφριές περιπτώσεις η σχέση των δύο γνάθων (άνω και κάτω) είναι φυσιολογική αλλά τα δόντια της άνω γνάθου εξέχουν προς τα εμπρός πιο πολύ. Στις σοβαρότερες (σκελετικές) περιπτώσεις η άνω γνάθος είτε είναι πιο ΜΕΓΑΛΗ από όσο πρέπει είτε βρίσκεται πιο ΜΠΡΟΣΤΑ από την κάτω.

Κλινική εικόνα – Προβλήματα

Όταν η άνω γνάθος προεξέχει, έχουμε το ανάλογο κυρτό «προσωπείο» που ποικίλλει ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης. Στην περίπτωση αυτή επηρεάζεται αρνητικά η αισθητική του προσώπου (αφού η κάτω γνάθος και το πηγούνι φαίνεται πιο πίσω από όσο πρέπει) ενώ υπάρχει ο κίνδυνος κατάγματος των προσθίων δοντιών μετά από πτώση, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά. Πέραν όμως από το αισθητικό πρόβλημα εμφανίζονται και προβλήματα στη σύγκλειση των δοντιών, την ομιλία, τη μάσηση και επιβάρυνση της υγείας των δοντιών και των ούλων.

Θεραπεία Προγναθισμού

Η θεραπεία του προγναθισμού της άνω γνάθου εξαρτάται από την ηλίκια του ασθενή, τη βαρύτητα και το είδος του προβλήματος.

Σε νεαρούς ασθενείς που ξεκινούν την ορθοδοντική τους θεραπεία στην ηλικία των 7-10 ετών (προεφηβεία) είναι δυνατή η καθοδήγηση της αύξησης της κάτω γνάθου για τη διόρθωση του σκελετικού προβλήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις η εφαρμογή από κινητά μασελάκια που τα παιδιά φορούν καθημερινά 14-15 ώρες στα δόντια τους θα επιφέρει αποκατάσταση των σωστών σχέσεων των γνάθων και των δοντιών μεταξύ τους. Η διάρκεια της θεραπείας αγγίζει τους 16 -18 μήνες.

Σε εφήβους και ενήλικες ασθενείς η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί με σιδεράκια ή νάρθηκες Invisalign και ο γιατρός θα προτείνει το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας. Η θεραπεία εδώ μπορεί να διαρκέσει από 18 – 24 μήνες αφού εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος.

Στις πιο βαριές περιπτώσεις με έντονη σκελετική ανωμαλία που, η συμβατική Ορθοδοντική αδυνατεί να αντιμετωπίσει πλήρως το πρόβλημα, ο συνδυασμός ορθοδοντικής θεραπείας και γναθοχειρουργικής επέμβασης θεραπεύει την σκελετική δυσαρμονία του προσώπου και αποκαθιστά την εμφάνιση του προσώπου.

Γενικά, η αντιμετώπιση του έντονου προγναθισμού της άνω γνάθου απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις αλλά και κλινική πείρα ώστε να επιλεγεί από τον ορθοδοντικό το καλύτερο σχέδιο θεραπείας.

Ικανοποιημένοι ασθενείς