5 Σημαντικά Κριτήρια Σωστής Επιλογής Πιπίλας Για Τα Παιδιά Μας

Μωρό με πιπίλα

Από την ενδομήτρια ζωή κιόλας πολλά παιδιά ξεκινούν να πιπιλούν το δάκτυλό τους, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο θηλασμός του δακτύλου δεν αποτελεί μια κακή συνήθεια αλλά ένα φυσικό αντανακλαστικό. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο στη βρεφική και νηπιακή ηλικία του παιδιού. Η συνήθεια αυτή τους παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας, ηρεμίας και ευχαρίστησης. Αποτελεί ακόμα ένα τρόπο γνωριμίας με το περιβάλλον τους.

Γενικά, η χρήση της πιπίλας είναι ένας συνηθισμένος τρόπος κάλυψης / αντικατάστασης της ανάγκης του θηλασμού του δακτύλου και δε θα πρέπει να αποφεύγεται έως την ηλικία των 4 ετών. Η παρατεταμένη χρήση της (ή του θηλασμού του δακτύλου) μετά τα 4 από το παιδί, μπορεί να προκαλέσει ορθοδοντικά προβλήματα ή επιβλαβείς συνήθειες που επηρεάζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη των δοντιών, του στόματος και του προσώπου του. Η ορθοδοντική πιπίλα συστήνεται από τους Ορθοδοντικούς ως μία καλή εναλλακτική γιατί η χρήση της, από τα παιδιά έως τα 4, είναι μια συνήθεια που διακόπτεται ευκολότερα από τον θηλασμό του δακτύλου.

5 Κριτήρια επιλογής της σωστής πιπίλας – Έτσι λειτουργεί ορθά

  • Το μέγεθος της πιπίλας θα πρέπει να είναι ανάλογο της ηλικίας του παιδιού και τέτοιο ώστε να μην χωράει ολόκληρη στο στόμα του.
  • Η θηλή της θα πρέπει να είναι λεπτή στη βάση και επίπεδη για να μπορεί το παιδί να κλείνει το στόμα του σωστά και να έχει μια φυσική τοποθέτηση της γλώσσας.
  • Η θηλή ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι ελαστική και ανθεκτική για να αντέχει στα τραβήγματα και τα δαγκώματα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο που το παιδί αρχίζει να βγάζει δόντια.
  • Η πιπίλα δε θα πρέπει να αποσυναρμολογείται για να μην υπάρχει ο κίνδυνος κατάποσης και πνιγμού. Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να αποφεύγεται να δένεται με κορδόνια γύρω από τον λαιμό του παιδιού αλλά να συνδέεται στο ρούχο ή την ποδιά του.
  • Η προστατευτική ασπίδα της πιπίλας πρέπει να έχει ανατομικό σχήμα και μεγάλα ανοίγματα αερισμού ώστε να αποφεύγονται ερεθισμοί γύρω από τα χείλη.

Οι ορθοδοντικές πιπίλες είναι πάντα επώνυμες και ανατομικές και τις αγοράζουμε από τα φαρμακεία. Καλό είναι οι γονείς να παρατηρούν την καλή κατάστασή τους και να τις αντικαθιστούν με νέες όταν εκείνες φθείρονται.

Dr. Πένυ Μυτιληναίου
Χειρουργός Οδοντίατρος
Εξειδίκευση Ορθοδοντικής

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *