Σχετίζεται η Ορθοδοντική με την Αισθητική του προσώπου μας;

Χαμόγελα

Η Ορθοδοντική όπως εφαρμόζεται σήμερα, ιδιαίτερα με τη διευρυμένη χρήση των διαφανών ναρθήκων, σχετίζεται άμεσα με την αισθητική του προσώπου αλλά και του χαμόγελου. Μια επιτυχημένη ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να προσφέρει στον ασθενή ένα όμορφο χαμόγελο, ένα ισορροπημένο και αρμονικό προφίλ προσώπου, διορθώνοντας ταυτόχρονα τη σκελετική σχέση των δύο γνάθων καθώς και τη σχέση των δοντιών στο οδοντικό τόξο.

Ο ορθοδοντικός αναλύει και εκτιμά σκελετικά χαρακτηριστικά όπως τυχόν ασυμμετρίες του προσώπου, την θέση των δύο γνάθων και ιδιαιτέρως το επίπεδο της κάτω γνάθου. Ακόμη δύο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αισθητική του προσώπου αφορούν την προπέτεια των άνω πρόσθιων δοντιών καθώς επίσης και τη θέση των χειλέων.

Λαμβάνει ακόμη υπόψη του την αισθητική του χαμόγελου, δηλαδή την σχέση των δοντιών και των χειλέων, τον τύπο, τις διαστάσεις και το τόξο του χαμόγελου. Μία σημαντική παράμετρο που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αισθητική του προσώπου αποτελεί η μέση γραμμή των δοντιών αλλά ιδιαιτέρως ο τρόπος που αυτή σχετίζεται με τη μέση γραμμή του προσώπου, χαρίζοντας έτσι αρμονία στην κατατομή του προσώπου.

Όσον αφορά το οδοντικό τόξο ο ορθοδοντικός αξιολογεί την αναλογία των δοντιών, το περίγραμμα και το ύψος των ούλων καθώς και τη θέση των χαλινών, έτσι ώστε να πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη μελέτη του περιστατικού.

Η μελέτη περιλαμβάνει τη συνολική εκτίμηση όλων αυτών των παραμέτρων και την κατάρτιση σχεδίου θεραπείας ανάλογα πάντα με τις ανάγκες και επιθυμίες του ασθενή. Βεβαίως πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι σε μικρότερη ηλικία είναι ευκολότερο να διορθωθούν τυχόν προβλήματα στην σκελετική ανάπτυξη των γνάθων, χωρίς όμως να είναι αδύνατη η παρέμβαση και στους ενήλικες.

Ένα αρμονικό χαμόγελο μπορεί να αλλάξει εντελώς την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία μας.

Κόκλα Λίλυ DDS, MSc

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *