4 Αλήθειες Που Ίσως Δεν Γνωρίζετε Για Την Ορθοδοντική Και Τα Δόντια

Γυναίκα που δείχνει το χαμόγελο της

Τα παρακάτω στοιχεία αναφέρονται στην Ορθοδοντική και καλό είναι να τα γνωρίζετε:

Η Ορθοδοντική δεν αφορά μόνο στα σιδεράκια

Σιδεράκια

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν το ορθοδοντικό ιατρείο ως ένα μέρος που προσφέρει σιδεράκια στους ασθενείς του για αισθητικούς λόγους. Αν και η τοποθέτηση aγκίστρων (brackets) είναι μια συνήθης διαδικασία, ορισμένοι ασθενείς χρειάζονται Ορθοδοντική για να διορθώσουν σκελετικά προβλήματα των γνάθων ή προβλήματα μάσησης . Η Ορθοδοντική αφορά πρωτίστως σε διορθώσεις σκελετικών, λειτουργικών ή αισθητικών προβλημάτων και φυσικά συνεισφέρει στη διατήρηση της υγείας δοντιών και ούλων.

Τα οξέα των τροφών είναι χειρότερα από τη ζάχαρη

Σε αντίθεση με ό, τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, η ζάχαρη δεν είναι η πιο καταστροφική ουσία για τα δόντια μας. Μελέτες και περαιτέρω αξιολόγηση του σμάλτου από τους οδοντιάτρους αποκάλυψαν ότι οι ξινές (ή όξινες) τροφές μπορούν να είναι εξίσου επιβλαβείς για τα δόντια. Δεδομένου ότι το κιτρικό οξύ είναι μια φυσικά διαβρωτική ουσία, συμβάλλει στο μαλάκωμα των δοντιών (του σμάλτου δηλαδή) και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες τερηδόνες.

Η ξινή καραμέλα, για παράδειγμα, μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών. Η συνεχής και πολύωρη επαφή της διαβρωτικής ουσίας της καραμέλας στα δόντια προκαλεί διαβρώσεις μεγαλύτερες από το κανονικό. Το μείγμα ζάχαρης και οξέος καταστρέφει αργά το σμάλτο. Βέβαια, επειδή η κατανάλωση ζάχαρης είναι πιο συχνή και σε μεγαλύτερες ποσότητες στη διατροφή μας από εκείνη των φυσικών οξέων υπάρχει διάχυτη η άποψη στον πληθυσμό ότι η ζάχαρη είναι η πιο βλαβερή ουσία για τα δόντια μας.

Ορθοδοντικός έλεγχος παιδιού

Γι’ αυτό οι οδοντίατροι συνιστούν στους ασθενείς τους να διατηρούν το σμάλτο τους σε καλή κατάσταση με καθημερινό βούρτσισμα για να αποτρέψουν έτσι μελλοντικές περιπτώσεις ευαισθησίας των δοντιών. Όταν επιλέγει κάποιος ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια, θα πρέπει να διατηρεί τα δόντια του καθαρά, περιορίζοντας κατά το δυνατό ζαχαρούχα και όξινα τρόφιμα και ποτά.

Το σμάλτο είναι δυνατό αλλά εύθραυστο

Ίσως να μην είναι ευρέως γνωστό ότι το σμάλτο (η αδαμαντίνη – η σκληρή εξωτερική επιφάνεια των δοντιών) είναι η πιο σκληρή ουσία στο σώμα, αλλά και η πιο εύθραυστη. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν μόνο ότι τα δόντια είναι σκληρά και τα χρησιμοποιούν, κακώς, και για σκοπούς που δεν είναι οι κατάλληλοι. Οι περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνουν άνοιγμα μπουκαλιών και σακουλών με τα δόντια τους ή δαγκώνοντας σκληρά υλικά όπως ο πάγος ή το κέλυφος των ξηρών καρπών. Έτσι κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τα δόντια μας δαγκώνοντας ιδιαίτερα σκληρά αντικείμενα ή τροφές ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης κατάγματος ή ρωγμών σε αυτά.

Οι φρονιμίτες τείνουν να εξαλειφθούν από τις οδοντοστοιχίες μας

Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε αυτό, αλλά η εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους λειτουργεί με συνέπεια και σε σχέση με τα δόντια και τις γνάθους. Καθώς οι άνθρωποι εξελίσσονται, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι φρονιμίτες είναι δόντια προς εξάλειψη μέσα στις επόμενες γενιές. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 35 τοις εκατό των ανθρώπων στο εγγύς μέλλον δε θα έχουν φρονιμίτες. Αυτό είναι ένα δεδομένο που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται επιστημονικά αφού συχνά οι φρονιμίτες ή δεν υπάρχουν στην οδοντοστοιχία ή αν υπάρχουν δεν ανατέλλουν στο στόμα. Δεδομένου ότι δεν χρειαζόμαστε πλέον μεγαλύτερες γνάθους και πιο πολλά δόντια για να μασήσουμε σκληρές, ωμές τροφές όπως έκαναν οι προϊστορικοί άνθρωποι για να τραφούν, οι φρονιμίτες γίνονται ολοένα και λιγότερο χρήσιμοι και εκλείπουν όλο και συχνότερα από το στόμα των ανθρώπων.

Οι οδοντίατροι πιστεύουν ότι αυτή η σταδιακή εξαφάνιση των φρονιμίτων είναι ευεργετική, ειδικά για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ορθοδοντική θεραπεία, καθώς οι φρονιμίτες μπορεί και πάλι να αλλάξουν τις θέσεις των δοντιών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης την ταλαιπωρία που υφιστάμεθα κατά την χειρουργική αφαίρεση αυτών όταν βρίσκονται έγκλειστοι στο πίσω μέρος του στόματός μας.

Dr. Πένυ Μυτιληναίου
Χειρουργός Οδοντίατρος
Εξειδίκευση Ορθοδοντικής

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *