Άτυπη Κατάποση
Η γλώσσα είναι ένας δυνατός μυς, ο οποίος βοηθά στη μάσηση και στην κατάποση. Επιπλέον, παίζει σημαντικό ρόλο στην άρθρωση των λέξεων κατά την ομιλία. Όταν λοιπόν η γλώσσα δε λειτουργεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει πληθώρα προβλημάτων, ακόμα και να διαταράξει τον αεραγωγό.
Η γλωσσική κατάποση (βρεφική ή άτυπη), είναι η διαδικασία προώθησης της γλώσσας (κίνηση προς τα έξω) κατά τη μάσηση και την κατάποση. Στη φυσιολογική κατάποση, το άκρο της γλώσσας υψώνεται και πιέζει το σημείο της ακρολοφίας των προσθίων δοντιών, ώστε με μια κυματοειδή κίνηση να μεταφερθεί ο βλωμός προς το φάρυγγα. Κατά τη διαδικασία αυτή, τα χείλη παραμένουν κλειστά, ώστε να εμποδιστεί η εκροή της τροφής. Συνοδά κλινικά σημεία της άτυπης κατάποσης μπορούν να αποτελούν τα εξής:
- Χασμοδοντία
- Λεπτό άνω χείλος
- Λανθασμένη άρθρωση του ¨ρ¨και του ¨σ¨
- Ουλίτιδα
- Υποτονικά χείλη
- Προβλήματα ΚΓΔ
- Στοματική αναπνοή
- Κοντός γλωσσικός χαλινός
- Στενή υπερώα
Κατά την βρεφική κατάποση, η γλώσσα δεν έχει σωστή τοποθέτηση μέσα στη στοματική κοιλότητα, με αποτέλεσμα να σπρώχνει τα πρόσθια άνω και κάτω δόντια. Σε βάθος χρόνου, η γλώσσα αρχίζει να προβάλλει ανάμεσα στα οδοντικά τόξα και να δημιουργείται χασμοδοντία. Ταυτόχρονα, επηρεάζεται και ο τρόπος ομιλίας και η άρθρωση του ατόμου, (κυρίως γιατί η γλώσσα δε δύναται να κάνει αναδίπλωση) καθώς και οι θέσεις των δοντιών (proclination). Τα περισσότερα παιδιά, μέχρι την ηλικία των 5 με 6 χρόνων, κάνουν άτυπη κατάποση. Αν όμως συνεχιστεί, απαιτείται παρέμβαση του Ορθοδοντικού και του Λογοπεδικού. Συγκεκριμένα, ο Ορθοδοντικός θα βελτιώσει τις θέσεις των δοντιών και θα αποκαταστήσει τη σχέση των γνάθων και τη χασμοδοντία, με τη βοήθεια κινητών και ακίνητων ορθοδοντικών μηχανισμών. Αντίστοιχα, ο εξειδικευμένος Λογοθεραπευτής με στοματοκινητικές και μυολειτουργικές ασκήσεις θα αποκαταστήσει τη σωστή άρθρωση των φωνημάτων και τη σωστή τοποθέτηση της γλώσσας κατά την κατάποση.
Dr. Πένυ Μυτιληναίου
Χειρουργός Οδοντίατρος
Εξειδίκευση Ορθοδοντικής