Invisalign – Απάντηση στις πιο συχνές ερωτήσεις

2 Διαφανείς αόρατοι νάρθηκες δοντιών

Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, περίπου το 20 τοις εκατό του πληθυσμού δεν έχει ιδανική σύγκλειση. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί ενήλικες θα μπορούσαν πιθανώς να επωφεληθούν από το Invisalign ή κάποιο άλλο είδος ορθοδοντικής θεραπείας.

Πως λειτουργεί το Invisalign;

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που έχουν οι ασθενείς σχετικά με το Invisalign είναι το πώς λειτουργεί.

Η τεχνολογία Invisalign έχει προχωρήσει σημαντικά με την πάροδο των ετών και είναι πλέον η κορυφαία επιλογή για πολλούς ασθενείς, ως πλέον αισθητική ορθοδοντική προσέγγιση.

Η θεραπεία με το Invisalign ξεκινά με τη λήψη σκαναρίσματος του στόματος και ενδοστοματικών και εξωστοματικών φωτογραφιών.

Στη συνέχεια, γίνεται η ψηφιακή μετατροπή του σκαναρίσματος σε clincheck βάσει του οποίου θα κατασκευαστούν οι διαφανείς νάρθηκες που είναι γνωστοί ως Invisalign. Επειδή αυτοί οι νάρθηκες διαμορφώνονται για να εφαρμόζουν τέλεια στα δόντια, δεν διακρίνονται εύκολα με γυμνό μάτι.

Πρόκειται για σειρά ναρθήκων, οι οποίοι μετακινούν τα δόντια στις νέες θέσεις σταδιακά, όσο ο ασθενής αλλάζει νάρθηκες μέχρι τα δόντια να φτάσουν στις τελικές θέσεις.

Ποια προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με Invisalign;

Η κύρια λειτουργία του Invisalign είναι η ευθυγράμμιση των δοντιών.
Ωστόσο μπορεί να διορθώσει και τα εξής:

Ποιος ασθενής θεωρείται καλός υποψήφιος για Invisalign;

Ενώ το Invisalign μπορεί να βελτιώσει το χαμόγελο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι έχει περιορισμούς και δεν είναι όλοι καλοί υποψήφιοι για αυτήν τη μορφή ορθοδοντικής θεραπείας. Στις παρακάτω περιπτώσεις το Invisalign μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό όσο τα παραδοσιακά σιδεράκια:

  • Σχήμα δοντιού: Εάν έχετε κοντά, στρογγυλά δόντια, μπορεί να μην είστε ιδανικός υποψήφιος.
  • Θέση δοντιών: Όταν τα δόντια είναι υπερβολικά συνωστισμένα, ένα δόντι απαιτείται να περιστραφεί για να χωρέσει στο τόξο. Ωστόσο, εάν αυτή η περιστροφή είναι πάνω από 20 μοίρες, το Invisalign δεν θα μπορεί να το μετακινήσει στην επιθυμητή θέση.
  • Μεγάλα κενά μεταξύ των δοντιών: Το Invisalign μπορεί να κλείσει μόνο έως 6 χιλιοστά χώρου ανά τόξο.
  • Κινήσεις μέσης γραμμής Εάν έχετε μπροστινά δόντια που δεν ταιριάζουν με τη μέση γραμμή του προσώπου σας, το Invisalign μπορεί να το διορθώσει μόνο κατά 2 χιλιοστά.

Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένας υποψήφιος ασθενής είναι να προγραμματίσει ένα ραντεβού με τον ορθοδοντικό για να ενημερωθεί για τη σωστή ορθοδοντική προσέγγιση.

Πόσο καιρό διαρκεί το Invisalign;

Γενικά, το Invisalign διαρκεί 12 έως 24 μήνες.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και η διάρκεια της θεραπείας θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η μορφολογία των δοντιών, η ανταπόκριση του ασθενούς στη θεραπεία και πολλά άλλα.

Πόσο συχνά γίνονται τα ραντεβού με τον Ορθοδοντικό;

Αυτή είναι μια άλλη κατάσταση στην οποία η απάντηση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Πολλοί ασθενείς πρέπει να έρχονται μόνο κάθε 8 έως 10 εβδομάδες. Ωστόσο, εάν η περίπτωσή σας είναι πιο περίπλοκη, ίσως χρειαστεί να έρχεστε μία φορά το μήνα ή κάθε 6 εβδομάδες.

Πόσες ώρες θα πρέπει ο ασθενής να φοράει τους νάρθηκες;

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των ναρθήκων Invisalign σε σχέση με τα παραδοσιακά σιδεράκια είναι ότι μπορούν να αφαιρεθούν.

Ωστόσο, για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, θα πρέπει να αφαιρούνται όσο το δυνατόν λιγότερο. Οι ορθοδοντικοί προτείνουν εφαρμογή 22 ώρες την ημέρα.

Οι νάρθηκες Invisalign θα επηρεάσουν την ομιλία;

Μια άλλη κοινή ανησυχία μεταξύ των ασθενών είναι ότι οι νάρθηκες θα τους αναπτύξουν ένα εμπόδιο στην άρθρωση.

Ωστόσο, το Invisalign γενικά δεν έχει καμία επίδραση σε αυτή. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών εφαρμογής των ναρθήκων Invisalign, ενδεχομένως να παρατηρηθεί αυξημένη σιελόρροια, όπου μετά από 3-4 ημέρες υποχωρεί.

Είναι επώδυνη η εφαρμογή των ναρθήκων;

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα των ναρθήκων Invisalign σε σχέση με τα σιδεράκια είναι ότι με το Invisalign, ο ασθενής δεν νιώθει καθόλου πόνο.

Πρόκειται για νάρθηκα ελαστικό, ενώ η δύναμη που ασκείται σε κάθε νάρθηκα, είναι η μικρότερη δυνατή.

Το Invisalign θα επηρεάσει το φαγητό;

Το μεγάλο πλεονέκτημα με το Invisalign είναι ότι ο ασθενής μπορεί να φάει και να πιεί ό, τι θέλει, αρκεί να αφαιρέσει πριν τους νάρθηκες.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά σιδεράκια, το Invisalign δεν συνοδεύεται από τροφικούς περιορισμούς. Φυσικά, θα πρέπει να αποφεύγονται τα ζαχαρούχα, μεταποιημένα τρόφιμα όσο το δυνατόν περισσότερο για να διατηρούνται τα δόντια υγιή.

Dr. Πένυ Μυτιληναίου
Χειρουργός Οδοντίατρος
Εξειδίκευση Ορθοδοντικής

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *