Ουλικό Χαμόγελο – Πως διορθώνεται

Ουλικό Χαμόγελο

Δείχνεις πάρα πολύ ιστό ούλων όταν χαμογελάς; Τι το προκαλεί και πώς μπορεί να διορθωθεί;

3 Μεταβλητές που μπορούν να προκαλέσουν Ουλικό Χαμόγελο

Ο επίσημος όρος για ένα «ουλικό χαμόγελο» είναι η υπερβολική εμφάνιση των ούλων. Η υπερβολική εμφάνιση ούλων μπορεί να είναι το αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών συνθηκών και ο καταλληλότερος τρόπος για τη διόρθωσή του εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Υπάρχουν τρία βασικά χαρακτηριστικά του χαμόγελου που καθορίζουν πόσο ορατός ιστός των ούλων,

  1. τα χείλη,
  2. τα δόντια και τα οστά στήριξης
  3. τα ίδια τα ούλα

Το άνω χείλος μπορεί να είναι πολύ κοντό

Εάν όλοι οι άλλοι παράγοντες είναι φυσιολογικοί, το άνω χείλος μπορεί να είναι υπεύθυνο για ένα ουλικό χαμόγελο εάν είναι πολύ μικρό ή είναι πολύ ενεργό. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αν το άνω χείλος σας είναι πολύ κοντό για να καλύψει τα δόντια και τα ούλα σε κατάσταση ηρεμίας, το ουλικό χαμόγελό σας μπορεί να οφείλεται στο ανεπαρκές μήκος των χειλιών. Εάν το μήκος των χειλιών σας είναι φυσιολογικό σε ηρεμία αλλά ανυψώνεται πολύ ψηλά όταν χαμογελάτε, μπορεί να έχετε υπερκινητικό ή «υπερτονικό» χείλος.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το μήκος του άνω χείλους προτού μετακινήσετε τα δόντια ή τις γνάθους ώστε να ταιριάζουν. Εάν το υπόλοιπο πρόσωπο είναι φυσιολογικό, η αλλαγή του για να ταιριάζει με ένα κοντό χείλος μπορεί να κάνει το πρόσωπο να φαίνεται πολύ κοντό. Υπάρχουν τώρα χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν για να επιμηκύνουν τα χείλη και να μειώσουν την τονικότητά του (συνήθως χαλαρώνοντας τους σχετικούς μύες).

Υπάρχουν επίσης άλλες λιγότερο επεμβατικές διαδικασίες (όπως το Botox), αλλά συνήθως παρέχουν μόνο προσωρινά αποτελέσματα (ενώ οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι πιο μόνιμες).

Χαμόγελο με ούλα

Η άνω γνάθος μπορεί να είναι πολύ μεγάλη

Εάν το μήκος των χειλιών και η μυϊκή δραστηριότητα είναι φυσιολογικά και το μήκος του ιστού των ούλων πάνω από τις κορυφές των δοντιών σας είναι επίσης φυσιολογικό, το πρόβλημα μπορεί να είναι με τη θέση των δοντιών ή των γνάθων σας. Μερικές φορές, οι γνάθοι είναι σε κανονική θέση, αλλά τα δόντια είναι πολύ μακριά. Εναλλακτικά, τα δόντια μπορεί να έχουν το σωστό μήκος, αλλά ολόκληρη η άνω γνάθος είναι υπερβολικά ανεπτυγμένη (προπέτεια της άνω γνάθου).

Εάν τα δόντια ή οι γνάθοι είναι μόνο ελαφρώς μακριά, τα σιδεράκια μόνα τους  μπορεί να είναι αρκετά για να εισχωρήσουν στα μακριά δόντια και να «βάλουν» τον προσαρτημένο ιστό των ούλων πίσω από το άνω χείλος. Εάν η ποσότητα υπερβολικού ούλου που εμφανίζεται λόγω της επιμήκυνσης των δοντιών ή της άνω γνάθου είναι μεγαλύτερη από 2 mm ή 3 mm, η κίνηση ολόκληρης της σιαγόνας προς τα πάνω μπορεί να είναι η μόνη θεραπεία.

Και πάλι, είναι πολύ σημαντικό τα δόντια ή τα σαγόνια να επανατοποθετηθούν μόνο εάν είχε καθοριστεί ότι τα χείλη και η ποσότητα των ιστών των ούλων είναι φυσιολογικά.

Τα ούλα μπορεί να είναι πολύ μεγάλα

Τέλος, εάν τα χείλη σας, το μήκος των δοντιών και το μέγεθος της άνω γνάθου είναι όλα φυσιολογικά, ενδέχεται τα ίδια τα ούλα να είναι πολύ μεγάλα (υπερτροφία των ούλων ή δόντια που δεν έχουν ξεσπάσει πλήρως). Αυτό μπορεί να προσδιοριστεί από έναν ορθοδοντικό χρησιμοποιώντας έναν περιοδοντικό ανιχνευτή. Μπορεί να πει πού βρίσκονται τα ούλα σας στα δόντια και εάν είναι πραγματικά πολύ μακριά. Εάν ναι, το φάρμακο είναι να αφαιρέσετε χειρουργικά έναν περιοδοντίατρο τον υπερβολικό ιστό των ούλων. Αυτή η διαδικασία αναφέρεται ως ουλίτιδα.

Το κλειδί για τη Διόρθωση είναι ο καθορισμός της πραγματικής αιτίας

Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσες πολλές μεταβλητές που μπαίνουν στο παιχνίδι, είναι σημαντικό να διαγνωστεί το κολλώδες χαμόγελό σας από έναν ειδικό (έναν ορθοδοντικό) πριν από τη συνταγή. Εάν εμφανίσετε πάρα πολύ ιστό ούλων επειδή το άνω χείλος σας είναι πολύ κοντό ή υπερβολικά ενεργό, η θεραπεία πρέπει να απευθύνεται στα χείλη σας και όχι στα δόντια ή στα σαγόνια. Εάν, ωστόσο, το πρόβλημα έγκειται στα δόντια ή τα σαγόνια σας, θα πρέπει να τα διορθώσετε και να μην προσπαθήσετε να διορθώσετε το πρόβλημα αλλάζοντας τη θέση των χειλιών ή των ούλων. Οι ορθοδοντικοί ειδικοί είναι ειδικοί στην αξιολόγηση των χειλιών, των δοντιών και των γνάθων, των ούλων και του τρόπου με τον οποίο όλοι συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό χαμόγελο.

Dr. Πένυ Μυτιληναίου
Χειρουργός Οδοντίατρος
Εξειδίκευση Ορθοδοντικής

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *