Ελλείψεις δοντιών(Ολιγοδοντία) και Ορθοδοντική

Ολιγοδοντία

Τι είναι η Ολιγοδοντία

Η ολιγοδοντία είναι μια αναπτυξιακή ανωμαλία κατά την οποία ένα ή περισσότερα μόνιμα δόντια αποτυγχάνουν να αναπτυχθούν. Οι ελλείψεις δοντιών ανήκουν στη λίστα με τις πιο συχνά εμφανιζόμενες παθήσεις της στοματικής υγείας στην ανάπτυξη. Στα άτομα που πάσχουν από ολιγοδοντία, λείπουν έξι ή λιγότερα δόντια. Τα πιο κοινά δόντια που λείπουν εκ γενετής είναι οι φρονιμίτες, οι άνω πλάγιοι κοπτήρες και οι δεύτεροι προγόμφιοι. Σύμφωνα με μελέτες, περίπου στο 20% των ενηλίκων λείπει τουλάχιστον ένα δόντι και σε περισσότερο από το 5% των ενηλίκων λείπει ένα ή περισσότερα δόντια.

Ακολουθούν οι άλλοι συνήθεις παράγοντες που οδηγούν στη συγγενή έλλειψη δοντιών:

  • Λοιμώξεις
  • Ορμονικές Καταστάσεις
  • Ασθένειες ούλων/Ουλίτιδα
  • Προχωρημένη Ηλικία της μητέρας
  • Τραυματισμός
  • Κάπνισμα της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη
  • Ερυθρά
  • Χαμηλό βάρος γέννησης
  • Άλλες Περιβαλλοντικές Συνθήκες

Προφανώς, η αισθητική επίπτωση της έλλειψης δοντιών είναι μεγάλη, αλλά παράλληλα, η απώλεια δοντιών μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε άλλα οδοντικά προβλήματα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση, τα μεγάλα κενά ανάμεσα στα δόντια μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που μιλάμε ή τρώμε και ένας γομφίος που λείπει μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο μάσησης. Επιπλέον, η έλλειψη δοντιού μπορεί να προκαλέσει μετακινήσεις των γειτονικών δοντιών και απώλεια της μέσης γραμμής του προσώπου ή απώλεια οστού γύρω από την νωδή περιοχή.

Η έλλειψη δοντιών μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί με διάφορες σύγχρονες οδοντιατρικές παρεμβάσεις. Ο έμπειρος Ορθοδοντικός μπορεί να θεραπεύσει τον ασθενή με πολλαπλούς τύπους θεραπειών ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, μπορεί να τοποθετήσει σιδεράκια για να διορθώσει τα κενά και την ευθυγράμμιση των υπάρχοντων δοντιών. Ή, διορθώνει τη σύγκλειση και αντικαθιστά τα δόντια που λείπουν, με τη βοήθεια προσθετικών, όπως γέφυρες και οδοντικά εμφυτεύματα. Οι ορθοδοντικοί αποφασίζουν για τις κατάλληλες θεραπείες ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και τον αριθμό των ελλείψεων δοντιών, ο Ορθοδοντικός αποφασίζει το σχέδιο θεραπείας, σύμφωνα με το οποίο ο ασθενής θα έχει το καλύτερο -αισθητικά και λειτουργικά- αποτέλεσμα. Συνήθως, σε ήπιου βαθμού ελλείψεις, με την Ορθοδοντική θεραπεία  επιτυγχάνεται πλήρη κάλυψη των κενών, χωρίς να χρειαστεί να τοποθετηθεί σε εύθετο χρόνο κάποιο εμφύτευμα ή οποιαδήποτε προσθετική εργασία. Σε σημαντικό αριθμό ελλείψεων, συνήθως προηγείται η Ορθοδοντική παρέμβαση, ώστε να επιτευχθεί η επιπέδωση των δοντιών καθώς και τα σωστά διαστήματα ανάμεσα στα δόντια και μετά το πέρας αυτής, τοποθετούνται εμφυτεύματα ή γέφυρες για την κάλυψη των νωδών περιοχών.

Σε κάθε περίπτωση, με τη ραγδαία εξέλιξη σε θεραπείες που πλέον είναι σχεδόν αόρατες, ο ασθενής μπορεί εύκολα να διορθώσει τις ελλείψεις και να αποκτήσει ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο.

Dr. Πένυ Μυτιληναίου
Χειρουργός Οδοντίατρος
Εξειδίκευση Ορθοδοντικής

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *