Τι είναι το Ουλικό Χαμόγελο;

Το χαμόγελο που εκθέτει πολύ μεγάλο μέρος των ούλων ονομάζεται ουλικό.

Επιθυμητή είναι η αρμονική θέση των ούλων σε σχέση με τα δόντια και η σωστή αναλογία εμφάνισής τους όταν χαμογελάμε. Τότε, αναδεικνύονται τα όμορφα δόντια, ενώ αντίθετα, η έκθεση μεγάλου μέρους των ούλων κάνει ένα χαμόγελο λιγότερο ελκυστικό.

Πότε πρέπει να το διορθώσουμε;

Στην αισθητική του χαμόγελου, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν τα δόντια, δε θα πρέπει, ωστόσο, να παραβλέπουμε ότι και η εμφάνιση των ούλων είναι εξίσου σημαντική, καθώς λειτουργούν σαν πλαίσιο για το χαμόγελο μας.

Ποια απόσταση χαρακτηρίζει ένα Χαμόγελο Ουλικό;

Αν και πολλές είναι οι διαφορετικές γνώμες μεταξύ των ειδικών (ορθοδοντικών και οδοντιάτρων), το αρμονικό, συνήθως, είναι να μην εμφανίζονται περισσότερα από 3 χιλιοστά των ούλων, όταν χαμογελάμε.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ανατομία του προσώπου και οι αναλογίες του καθορίζουν πότε ένα χαμόγελο είναι ελκυστικό και πότε χρειάζεται η παρέμβαση του ειδικού.

Έτσι, στην ερώτηση: «Πότε πρέπει να διορθώσουμε το ουλικό χαμόγελο», η μόνη σωστή απάντηση είναι: «Μόνο όταν ενοχλεί μας πραγματικά».

Γιατί σχηματίζεται το Ουλικό Χαμόγελο;

Πολύ σημαντικό είναι να διαγνωσθεί η αιτία που δημιουργεί το ουλικό χαμόγελο, πριν από τη θεραπεία, ώστε το αποτέλεσμα οποιασδήποτε παρέμβασης να είναι οριστικό και επιτυχημένο.

Αιτίες που προκαλούν ουλικό χαμόγελο:

  • Υπερκινητικό άνω χείλος, που «ανεβαίνει» πολύ όταν χαμογελάμε
  • Κοντό άνω χείλος, που δεν καλύπτει τα δόντια της άνω γνάθου
  • Κάλυψη των δοντιών της άνω γνάθου από τα ούλα
  • Ατελής ανατολή των δοντιών της άνω γνάθου
  • Μεγάλη ανάπτυξη της άνω γνάθου

Ακόμα και όταν τα δόντια έχουν μια φυσιολογική θέση και διάταξη στο στόμα, μπορεί τα ούλα να παρουσιάζουν κάποιες ανομοιομορφίες στο πάχος και ειδικά στο ύψος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποια δόντια να φαίνονται πιο κοντά από τα υπόλοιπα.

Την ακριβή διάγνωση για την αιτία του προβλήματος θα κάνει ο ορθοδοντικός, ο οποίος θα προτείνει και την κατάλληλη επεμβατική αντιμετώπιση.

Ποιος είναι ο ειδικός που θα αποκαταστήσει το Ουλικό Χαμόγελο;

Ανάλογα, λοιπόν, με την αιτία του ουλικού χαμόγελου μπορεί, κάποιες φορές, να είναι απαραίτητη η συνεργασία διαφορετικών οδοντιατρικών ειδικοτήτων: πάντα ορθοδοντικού αλλά ίσως και περιοδοντολόγου (στην περίπτωση που χρειαστεί μικρή μετακίνηση των ούλων) ή ακόμη και γναθοχειρουργού (στην περίπτωση που χρειαστεί μικρή μετακίνηση της άνω γνάθου).

Ουλοπλαστική για ένα άψογο χαμόγελο

Ουλεκτομή σε σιδεράκια πριν και μετά
Ουλεκτομή

Στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτείται συνδυασμός της ουλοπλαστικής με διάφορες τεχνικές της αισθητικής οδοντιατρικής –για παράδειγμα, αισθητικές όψεις, λεύκανση των δοντιών κ.α.), για να αποκατασταθεί η αρμονική διάταξη δοντιών και ούλων για ένα αποτέλεσμα που θα σας ικανοποιήσει απόλυτα.

Ικανοποιημένοι ασθενείς