
30 Ιούν Ορθοδοντική & Στοματική υγιεινή – 2 έννοιες ασύμβατες;
Ορθοδοντική & Στοματική υγιεινή
Η στοματική υγιεινή αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στην Ορθοδοντική, καθώς μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και τον χρόνο της ορθοδοντικής θεραπείας. Προηγούμενες μελέτες και η κλινική εμπειρία έχουν δείξει πως οι ασθενείς, μετά την τοποθέτηση των ορθοδοντικών μηχανισμών, τείνουν να μην ακολουθούν τις οδηγίες στοματικής υγιεινής γιατρού τους και έτσι οι μηχανισμοί να ευνοούν την κατακράτηση πλάκας πάνω στα δόντια.
Οποιοσδήποτε ασθενής στον οποίο έχει τοποθετηθεί σταθερή ορθοδοντική συσκευή (σιδεράκια ή κολλητά μασελάκια) θα διαπιστώσει ότι πρέπει να προσαρμόσει κατάλληλα τη ρουτίνα της στοματικής του υγιεινής προκειμένου να διατηρεί τη στοματική του κοιλότητα καθαρή και υγιή.
Θα απαιτηθεί ένα μικρό χρονικό διάστημα για την προσαρμογή στη νέα ρουτίνα, ωστόσο σύντομα η φροντίδα των ορθοδοντικών συσκευών γίνεται συνήθεια.
Είναι αυτονόητο ότι μετά από κάθε γεύμα, είναι απαραίτητο το βούρτσισμα, προκειμένου να μην αφήνουμε την αδαμαντίνη των δοντιών εκτεθειμένη στη διάβρωση από τα βακτήρια της τερηδόνας. Είναι χρήσιμο να βουρτσίζουμε και τη γλώσσα μας, καθώς στις τριχοειδείς θηλές στη ράχη της γλώσσας συγκεντρώνονται τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία του στόματος.
Σωστό και συχνό βούρτσισμα σημαίνει καλύτερη στοματική υγιεινή και:
- Δόντια και ορθοδοντικές συσκευές καθαρά, χωρίς υπολείμματα τροφών
- Υγιή και ροζ ούλα που δε ματώνουν με το βούρτσισμα ή με το οδοντικό νήμα
- Δροσερή και ευχάριστη αναπνοή
Πότε το βούρτσισμα είναι σωστό
Η καθημερινή φροντίδα των δοντιών με το βούρτσισμα και την χρήση οδοντικού νήματος, βοηθάει να προληφθούν τερηδονισμοί των δοντιών και να αποφευχθούν περαιτέρω οδοντιατρικές θεραπείες.
Ρωτάμε τον οδοντίατρο να μας υποδείξει τρόπους σωστής φροντίδας των δοντιών μας, επισημαίνοντας τα σημεία που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή στο βούρτσισμα (γύρω από τα σιδεράκια) και στην εφαρμογή του νήματος (στις όμορες επιφάνειες).
Έτσι, μεταξύ των επισκέψεων για καθαρισμό στον οδοντίατρο, μπορούμε να κάνουμε απλά πράγματα για να μειώσουμε τον κίνδυνο της τερηδόνας, της ουλίτιδας και άλλων προβλημάτων:
- δύο φορές την ημέρα, σχολαστικό βούρτσισμα 3’ κάθε φορά,
- μία φορά την ημέρα (βράδυ), καθαρισμό δοντιών με οδοντικό νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια ανάμεσα στα σιδεράκια,
- μία φορά την ημέρα (βράδυ), ξέπλυμα με φθοριούχο στοματικό διάλυμα,
- ισορροπημένη διατροφή χωρίς πολλά γλυκά ή αμυλούχες τροφές ανάμεσα στα γεύματα.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ
- Ο ασθενής θα πρέπει να βουρτσίζει ιδανικά μετά από κάθε γεύμα και να βεβαιώνεται πως δεν έχει παγιδευτεί τροφή γύρω από τα σιδεράκια. Καλό είναι να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή μεταξύ των brackets και των ούλων.
- Μπορεί στην αρχή να είναι δύσκολο, αλλά είναι σημαντικό ο ασθενής να χρησιμοποιεί μεσοδόντια βουρτσάκια, μετά την τοποθέτηση των ορθοδοντικών μηχανισμών. Ιδιαίτερα όσον αφορά στα σιδεράκια, η τροφή εγκλωβίζεται συχνά κάτω από το σύρμα, οπότε θα πρέπει να γίνεται επιμελής καθαρισμός της περιοχής, μετά την κατανάλωση τροφής.
- Σε περίπτωση που ο ασθενής φορά κινητούς ορθοδοντικούς μηχανισμούς, αντίστοιχη φροντίδα απαιτείται και για τον καθαρισμό των συσκευών αυτών. Θα πρέπει να βουρτσίζονται με σαπούνι σχολαστικά και να ξεπλένονται καλά, ώστε να απομακρύνονται τα υπολείμματα τροφών.
- Από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες, όσον αφορά στη στοματική υγιεινή ενός ορθοδοντικού ασθενούς, αποτελεί η προσεγμένη διατροφή. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποφεύγονται οι τροφές που ευνοούν τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, ιδιαίτερα στα παιδιά. Κολλώδεις ή ζαχαρούχες τροφές, αν παραμελείται και το μεταξύ των γευμάτων βούρτσισμα, αυξάνουν τον κίνδυνο τερηδονισμού των δοντιών.
Εφόσον ο ασθενής έχει αναπτύξει σωστές πρακτικές για τη διασφάλιση της στοματικής υγείας, αξίζει να τηρήσει την ίδια προσήλωση και μετά το πέρας της θεραπείας. Ο χρόνος, τα χρήματα και η προσπάθεια που αφιέρωσε για ένα όμορφο και ίσιο χαμόγελο θα διαρκέσει μια ζωή.