Πότε είναι ο σωστός χρόνος για έναν ενήλικα να βάλει Σιδεράκια ή Διαφανείς Νάρθηκες

Γυναίκα σε δίλλημα

Δεν είναι ποτέ αργά για να αποκτήσετε ένα όμορφο χαμόγελο και υγιή δόντια με τη βοήθεια του Invisalign ή με τα κεραμικά (διαφανή) σιδεράκια. Ως ενήλικας, ίσως αναρωτιέστε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε ορθοδοντική θεραπεία. Η απάντηση είναι απλή: οποιαδήποτε στιγμή είναι καλή στιγμή αν νομίζετε ότι θα επωφεληθείτε από αυτά.

  • Τα οφέλη πρωτίστως είναι ιατρικά που συνεισφέρουν στη σωστή λειτουργία των οδοντοστοιχιών και την υγεία και μακροβιότητα των δοντιών σας.
  • Η ευθυγράμμιση και σωστή διευθέτηση των δοντιών και γνάθων σας βελτιώνει την αισθητική εικόνα και ομορφιά του χαμόγελου και του προσώπου σας.
  • Τέλος, η βελτιωμένη εικόνα του χαμόγελού μας ανεβάζει την καλή ψυχολογία και αυτοπεποίθησή μας με πολλές προσωπικές, κοινωνικές και επαγγελματικές προεκτάσεις.

Η Ορθοδοντική φροντίδα των Δοντιών σας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα

Μερικά οφέλη είναι:

Ένα πιο υγιές στόμα. Κάθε φορά που βουρτσίζετε και καθαρίζετε τα ευθυγραμμισμένα δόντια σας, η μικροβιακή πλάκα μπορεί να απομακρυνθεί πιο εύκολα από αυτά. Όσο περισσότερη πλάκα αφαιρείτε, τόσο λιγότερο πρέπει να ανησυχείτε για την κακή αναπνοή και την ενδεχόμενη ασθένεια των ούλων σας που θα μπορούσε να προκύψει από τη συσσώρευση πλάκας.

Μια υγιέστερη καρδιά. Η έρευνα έχει αποδείξει ότι οι ουλίτιδες και οι τερηδονισμοί των δοντιών μπορούν να οδηγήσουν σε ενδοκαρδίτιδες και καρδιοπάθειες.

Καλύτερη Ψυχολογία. Ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο μπορεί να σας δώσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε για να συναντήσετε άλλους ανθρώπους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα δουλειά, σχέση ή άλλα σημαντικά βήματα στη ζωή σας.

Λιγότερα σνακ και τσιμπολογήματα τροφής. Πολλοί ασθενείς που βρίσκονται σε ορθοδοντική θεραπεία έχουν παρατηρήσει ότι καταναλώνουν λιγότερα σνακ και έχουν λιγότερα άτακτα γεύματα στην ημέρα επειδή φέρουν ήδη στο στόμα τους σιδεράκια ή διαφανείς νάρθηκες.

Νάρθηκες ή Σιδεράκια

Γιατί Διαφανείς Νάρθηκες και όχι Σιδεράκια;

Είναι πολύ πιο βολικά από τα παραδοσιακά σιδεράκια. Μπορείτε να τα βγάλετε πριν φάτε και μετά να βουρτσίσετε τα δόντια σας όπως συνήθως κάνετε. Απλά τοποθετήστε τα ξανά μετά το βούρτσισμα.

Ως ενήλικες, οι περισσότεροι από εμάς δε θέλουμε να έχουμε τους αισθητικούς περιορισμούς που δυστυχώς συνοδεύουν τα κολλητά σιδεράκια. Οι διαφανείς νάρθηκες είναι σαφώς πιο αισθητικοί, μπαινοβγαίνουν εύκολα όποτε χρειαστεί κι έτσι συνεχίζουμε τη μέρα μας χωρίς να αισθανόμαστε ότι οι άνθρωποι μας κοιτάζουν… στα δόντια.

  • Θα έχετε λιγότερα ραντεβού και επισκέψεις στο ορθοδοντικό ιατρείο. Τα σιδεράκια μπορεί να υποστούν ζημιά στην καθημερινότητά σας, όπως να ξεκολλήσουν ή να σας ενοχλεί το αιχμηρό άκρο του σύρματος που θα σας υποχρεώσει να επισκεφτείτε ξανά το ιατρείο.
  • Τα σιδεράκια ενοχλούν περισσότερο από τους διαφανείς νάρθηκες. Τα άγκιστρα μπορούν να προκαλέσουν πληγές στο στόμα από τα τραχιά άκρα τους και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να τα συνηθίσουν οι ασθενείς. Τα παιδιά είναι αλήθεια προσαρμόζονται πολύ πιο γρήγορα από τους ενήλικες στην παρουσία των brackets. Τα συνηθίζουν αμέσως και μαθαίνουν να ζουν και να τρώνε εύκολα με αυτά. Στους ενήλικες η προσαρμογή απαιτεί περισσότερο χρόνο και προκαλεί μεγαλύτερη δυσφορία που τους αποσπά την προσοχή από τις δραστηριότητές τους.

Σε κάθε στιγμή της ζωής σας αξίζει λοιπόν και μπορείτε να πάρετε τις σωστές αποφάσεις για την υγεία και τα δόντια σας αρκεί να αναλογιστείτε τα μεγάλα οφέλη (ιατρικά, αισθητικά και προσωπικά) που θα αποκομίσετε από μία ορθοδοντική θεραπεία. Εσείς είστε όμως ο πλέον υπεύθυνος για να επιλέξετε τη στιγμή και το γιατρό σας.

Dr. Πένυ Μυτιληναίου
Χειρουργός Οδοντίατρος
Εξειδίκευση Ορθοδοντικής

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *