Βούρτσισμα σε δόντια με σιδεράκια

Οι οδοντικές συσκευές (μασελάκια και σιδεράκια) έχουν την τάση να κατακρατούν υπολείμματα τροφών, να σχηματίζεται, έτσι, πιο εύκολα πλάκα που οδηγεί σε τερηδονισμένα δόντια με ουλίτιδα. Είναι πολύ σημαντικό, όταν φοράτε οδοντικές συσκευές, να βουρτσίζετε τα δόντια σας, οπωσδήποτε, μετά από κάθε γεύμα, για τουλάχιστον 3 λεπτά.

Για τον τρόπο βουρτσίσματος, ισχύουν τα ίδια με τα ελεύθερα από οδοντικές συσκευές δόντια.

  • Ξεκινάμε το βούρτσισμα των πάνω δοντιών. Κρατάμε την οδοντόβουρτσα με κλίση 45ο προς τα πάνω, πάνω από τα σιδεράκια, μεταξύ δοντιών και ούλων. Βουρτσίζουμε με μικρές οριζόντιες κινήσεις δόντια και ούλα, ταυτόχρονα.
  • Κατόπιν, κρατάμε την οδοντόβουρτσα με κλίση 45ο προς τα κάτω, για να βουρτσίσουμε, με μικρές οριζόντιες κινήσεις, τα σιδεράκια και τα δόντια.
  • Στη συνέχεια, φέρνουμε την οδοντόβουρτσα κάτω από τα σιδεράκια με κλίση 45ο προς τα πάνω, για να βουρτσίσουμε, με μικρές οριζόντιες κινήσεις, τα δόντια κάτω από τα σιδεράκια.
  • Με τον ίδιο τρόπο αντίστοιχα, ακολουθώντας τα ίδια στάδια, βουρτσίζουμε και τα κάτω δόντια και τα σιδεράκια.
  • Τέλος, περνάμε την οδοντόβουρτσα με κλίση 45ο από τη μέσα πλευρά των δοντιών, τόσο στα πάνω όσο και στα κάτω δόντια και βουρτσίζουμε με κοφτές οριζόντιες κινήσεις δόντια και ούλα.
  • Δεν ξεχνάμε να βουρτσίσουμε τις μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών, στην πάνω και κάτω γνάθο. Κρατάμε την οδοντόβουρτσα κάθετα στις επιφάνειες των δοντιών, βουρτσίζοντας μπρος-πίσω.
  • Μετά το βούρτσισμα, πρέπει να γίνει καθαρισμός με νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια. Εάν φοράτε τους αφαιρούμενους, αόρατους νάρθηκες Invisalign, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε είτε καθαρισμό με νήμα είτε με μεσοδόντια βουρτσάκια, ακριβώς όπως περιγράφηκε για τα ελεύθερα από οδοντικές συσκευές δόντια.
Αν φοράτε σταθερά σιδεράκια, το νήμα δε βοηθά. Πρέπει να χρησιμοποιείτε μεσοδόντια βουρτσάκια, κατάλληλου πάχους, όπως θα σας συστήσει ο ειδικός ορθοδοντικός σας. Βάζετε στο βουρτσάκι λίγη οδοντόκρεμα και βουρτσίζετε στους χώρους γύρω και ανάμεσα στα σιδεράκια αλλά και στα κενά των δοντιών.

 

Dr. Πένυ Μυτιληναίου

Χειρουργός Οδοντίατρος

Εξειδίκευση ΟρθοδοντικήςΜετάβαση στο περιεχόμενο