Καθαρισμός δοντιών & οδοντιατρικός έλεγχος

Ο καθαρισμός των δοντιών είναι μία οδοντιατρική πράξη ρουτίνας, η οποία αποτελεί τη βάση της Προληπτικής Οδοντιατρικής.

Θα πρέπει να γίνεται περίπου μία φορά το χρόνο, αν δε συντρέχει κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα (σοβαρό πρόβλημα ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδα).

Ο οδοντιατρικός έλεγχος αφορά στην κλινική εξέταση, στον έλεγχο, δηλαδή, του περιστατικού και την τήρηση του οδοντιατρικού ιστορικού για κάθε νέο ή και παλαιό ασθενή και η ενημέρωση και συμπλήρωσή του για οποιαδήποτε οδοντιατρική πράξη έχει διενεργηθεί, αλλά και τυχόν ευρήματα από την τελευταία επίσκεψη. Αφορά, επίσης, τον έλεγχο των μαλακών ιστών της στοματικής κοιλότητας (γλώσσα , παρειά, υπερώα) και των ούλων (ένδειξη αιμορραγίας, τυχόν υφιζήσεις κ.α. ). Εάν υπάρξουν ευρήματα, καταγράφονται και αξιολογούνται.

Αφού ολοκληρωθεί η κλινική εξέταση, ακολουθεί ο καθαρισμός των δοντιών.

Η διαδικασία του καθαρισμού των δοντιών

Με τον καθαρισμό των δοντιών (ή αλλιώς αποτρύγωση) αφαιρείται από τα δόντια η πλάκα και η πέτρα (τρυγία), με ειδική συσκευή υπερήχων και, όπου κριθεί απαραίτητο, χρησιμοποιούνται και ειδικά εργαλεία χειρός.

Αφού απομακρυνθεί όλη η «ορατή» πέτρα, δηλαδή η πέτρα στο ύψος των ούλων, οι επιφάνειες των δοντιών στιλβώνονται με σκοπό να αφαιρεθούν τυχόν χρωστικές και να βελτιωθεί η εμφάνισή τους. Η στίλβωση των δοντιών πραγματοποιείται με ειδικές πάστες και ειδικά βουρτσάκια. Μία επίσης ανώδυνη μέθοδος στίλβωσης είναι η σοδοβολή, με την οποία είναι δυνατόν να απομακρυνθούν ακόμα και επίμονες χρωστικές, που δεν μπορούν να αφαιρεθούν με τον υπέρηχο ή με τις πάστες στίλβωσης και τα δόντια να γίνουν πιο λευκά και πιο στιλπνά.

Ο καθαρισμός αποτελεί θεραπεία επιλογής για την ουλίτιδα.

Στην περίπτωση της ουλίτιδας, η διαδικασία του καθαρισμού (αποτρύγωση) – όπως περιγράφηκε πιο πάνω – εκτελείται από τον οδοντίατρο, δεν απαιτεί οδοντιατρική αναισθησία και ολοκληρώνεται σε μία επίσκεψη.

Στην περίπτωση της περιοδοντίτιδας, εκτός από τον καθαρισμό των ούλων από την πέτρα, απαιτείται και ο καθαρισμός των ριζών των δοντιών (ριζική απόξεση), εκτελείται από τον περιοδοντολόγο και συνήθως, η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία, ενώ απαιτείται τοπικό μούδιασμα των δοντιών για το βαθύ καθαρισμό τους.

Ριζική απόξεση δοντιών

Είναι η θεραπεία επιλογής για την περιοδοντίτιδα.

Αιτία της περιοδοντίτιδας είναι η συσσωρευμένη πέτρα στις ρίζες των δοντιών (όχι απλώς στο ύψος των ούλων), λόγω πλημμελούς, συνήθως, στοματικής υγιεινής.

Με τη ριζική απόξεση, ο περιοδοντολόγος χρησιμοποιεί τη συσκευή υπερήχων με ειδικά ξέστρα με τα οποία καθαρίζει βαθύτερα τα ούλα και το τμήμα του δοντιού που βρίσκεται κάτω από τα ούλα. Με τον καθαρισμό αυτό, αναστέλλεται η εξέλιξη της περιοδοντίτιδας και διατηρείται η υγεία των περιοδοντικών ιστών. Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας, συνήθως, ολοκληρώνεται σε 2 ή 4 συνεδρίες.

Οι περιοδοντικές νόσοι είναι σοβαρές παθήσεις οι οποίες και αν δεν λάβουν την απαραίτητη θεραπεία, μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια δοντιών.

Η συστηματική επίσκεψη στον οδοντίατρο για την απομάκρυνση της πέτρας είναι σημαντική για διατήρηση της υγείας των ούλων και των περιοδοντικών ιστών και, γενικότερα, για την πρόληψη της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας.

Ο Οδοντίατρος είναι αυτός που θα καθορίσει τη συχνότητα με την οποία πρέπει να γίνεται ένας καθαρισμός (ετήσια ή 6μηνη βάση ή ακόμα συχνότερα σε κάποιες περιπτώσεις), καθώς όλοι δεν έχουν τις ίδεις ανάγκες ούτε τηρούν με την ίδια συνέπεια τη ρουτίνα της στοματικής υγιεινής.

Στο τέλος μίας επίσκεψης για καθαρισμό στον οδοντίατρο ή τον περιοδοντολόγο, συνήθως, δίνονται οδηγίες στοματικής υγιεινής: σωστή επιλογή οδοντόβουρτσας και ορθή χρήση της, συχνή και σωστή χρήση οδοντικού νήματος και μεσοδόντιου καθαρισμού.

Ο καθαρισμός των δοντιών είναι μία ανώδυνη διαδικασία

Πρόκειται για μία απλή και ανώδυνη οδοντιατρική εργασία -διάρκειας περίπου 30 έως 45 λεπτών ανάλογα πάντα με τις εναποθέσεις της πέτρας και της πλάκας- και στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής δεν πονάει. Αν για τον ασθενή η διαδικασία του καθαρισμού είναι ενοχλητική ή μη ανεκτή, ο οδοντίατρος είτε θα εφαρμόσει στην περιοχή αναισθητικό τζελ ή θα χορηγήσει τοπικά μία μικρή δόση αναισθητικού ώστε να αποκλείσει την ανεπιθύμητη αίσθηση.

Σήμερα, ο οδοντίατρος έχει τη δυνατότητα να μειώσει οποιοδήποτε πόνο ή ενόχληση του ασθενή κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, ώστε η όλη διαδικασία να μην είναι δυσάρεστη.

Ικανοποιημένοι ασθενείς