Διάγνωση – Απεικόνιση Θεραπείας

Καλώντας σε ένα πιστοποιημένο ορθοδοντικό Ιατρείο κλείνετε ένα ραντεβού για μια πρώτη επίσκεψη. Στο τηλέφωνο θα σας ζητηθεί για επίσπευση της ιατρικής γνωμάτευσης να κρατάτε μαζί σας μία πρόσφατη πανοραμική ακτινογραφία των δοντιών σας και μία πλάγια κεφαλομετρική ακτινογραφία.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου ραντεβού, εσείς και ο γιατρός σας θα συζητήσετε για το ορθοδοντικό σας πρόβλημα, τί δυνατότητες έχετε να το διορθώσετε με το Invisalign, ποια θεραπεία Invisalign είναι η πιο κατάλληλη (π.χ. full ή lite θεραπεία) για εσάς και πόσο καιρό θα κρατήσει περίπου η θεραπεία σας. Ο έμπειρος ορθοδοντικός, παρατηρώντας τα δόντια και τις ακτινογραφίες σας, είναι σε θέση από το πρώτο κιόλας ραντεβού να θέσει την ακριβή διάγνωση του προβλήματός σας, να προσδιορίσει την καταλληλότερη θεραπεία Invisalign για εσάς, το χρονοδιάγραμμα αυτής καθώς και τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, για να αποφασίσετε.

Στην αρχική επίσκεψη στο Ιατρείο, η συνεργάτης του γιατρού θα σας ενημερώσει επίσης για το κόστος της προτεινόμενης θεραπείας Invisalign, τον οικονομικό διακανονισμό και τις επιλογές πληρωμών που έχετε. Τα περισσότερα Ιατρεία προσφέρουν σήμερα ευέλικτους και προσιτούς μηνιαίους τρόπους πληρωμών, που σίγουρα θα σας επιτρέψουν να ξεκινήσετε μια θεραπεία Invisalign ’’επενδύοντας’’ στην υγεία του στόματός σας, το χαμόγελο και την ποιότητα της ζωής σας.

Στην απόφαση που θα πάρετε για να ξεκινήσετε ή όχι Invisalign, θα συνεκτιμήσετε πολλούς παράγοντες, όπως είναι ο τύπος και η διάρκεια της θεραπείας, η συχνότητα των επισκέψεων στο Ιατρείο, η επιθυμία σας να συνεργασθείτε καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας και φυσικά το κόστος αυτής. Αν οι απαντήσεις που δώσετε είναι θετικές, τότε τηλεφωνείτε στο Ιατρείο για το επόμενο ραντεβού, που σηματοδοτεί και την έναρξη της θεραπείας σας.

Αμέσως μετά τη λήψη όλων των απαραιτήτων διαγνωστικών σας στοιχείων (ακτινογραφίες, φωτογραφίες και σκανάρισμα των δοντιών σας με τον σαρωτή i-Tero) ο γιατρός σας ετοιμάζει ένα λεπτομερές σχέδιο θεραπείας που επιλύει κατά τον απλούστερο, συντομότερο και καλύτερο τρόπο το ορθοδοντικό σας πρόβλημα.

Πρόταση Θεραπείας

Μετά από λίγες ημέρες θα δείτε στον υπολογιστή του Ιατρείου την πορεία και το τελικό αποτέλεσμα της θεραπείας σας σε εικονικό τρισδιάστατο βίντεο (το γνωστό ClinCheck), όπως και τον αριθμό των ναρθήκων που θα χρειασθεί να φορέσετε.

Το Invisalign μέσα από το Clin Check (το φιλμ της θεραπείας σας), σας δίνει την ευκαιρία –έστω και εικονικά- να δείτε τα δόντια και το χαμόγελό σας όπως δεν τα είχατε ξαναδεί, πριν καν ξεκινήσει η θεραπεία σας.

Κοιτάζοντας το φιλμάκι της θεραπείας σας στον υπολογιστή, θα παρατηρήσετε ότι δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι το τέλος της θεραπείας σας για να δείτε το χαμόγελό σας να ομορφαίνει. Η σταδιακή αλλά ορατή βελτίωση των δοντιών σας συμβαίνει από τους πρώτους κιόλας νάρθηκες, ώστε να μπορείτε να βλέπετε από την αρχή κιόλας της θεραπείας τις θετικές αλλαγές του Invisalign στο χαμόγελο και την ψυχολογία σας. Κι επειδή η ’’ανεβασμένη’’ διάθεσή σας είναι πολύ σημαντική για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας σας, ο έμπειρος ορθοδοντικός φροντίζει να ετοιμάζει το σχέδιο θεραπείας σας κατά τρόπο που, από την αρχή, να φαίνονται τα θετικά αποτελέσματα στο στόμα σας.

Όπως έχουμε πει, η θεραπεία Invisalign και οι δυνάμεις που εφαρμόζονται στα δόντια για να τα οδηγήσουν στις τελικές τους, ίσιες θέσεις σχεδιάζονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με τη βοήθεια ενός ειδικού, πατενταρισμένου προγράμματος στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α από την εταιρεία Align Technology. Το ειδικό πρόγραμμα που χρησιμοποιείται, είναι προσαρμοσμένο στη βιολογία των δοντιών και των γνάθων και υπολογίζει με απόλυτη ακρίβεια τις δυνάμεις που χρειάζονται για να μετακινήσουν κάθε δόντι ξεχωριστά. Έτσι οι δυνάμεις που ασκούνται μέσω των ναρθήκων στα δόντια σας είναι μικρής έντασης και είναι γνωστές από την αρχή της θεραπείας. Για να πάρετε μια ιδέα του μικρού μεγέθους των δυνάμεων που ασκούν οι νάρθηκες στα δόντια σας, σας λέμε ότι οι τομείς της κάτω οδοντοστοιχίας σας δεν απαιτούν πάνω από 30 γραμμάρια ο καθένας για να μετακινηθούν στις επιθυμητές, ίσιες θέσεις.

Αυτό το γεγονός μας δίνει τη δυνατότητα να λέμε ότι το Invisalign είναι μία προβλέψιμη θεραπεία καθ’ όλη τη διάρκειά της. Κι αυτό γιατί ο ορθοδοντικός μπορεί να μετακινεί, είτε όλα τα δόντια σας ταυτόχρονα, εάν έχετε γερά ούλα για να τελειώσει πιο γρήγορα η θεραπεία σας, είτε, εάν όχι, κάθε φορά μόνο τα δόντια εκείνα που μπορούν να μετακινηθούν (και όχι όλα μαζί).

Αυτό σημαίνει ότι ασθενείς που έχουν ευαίσθητα ούλα, ουλίτιδες  ή περιοδοντοπάθειες ωφελούνται ιδιαίτερα από τη θεραπεία Invisalign αφού οι νάρθηκες ασκούν ελαφρές δυνάμεις μόνο σε συγκεκριμένα και δεν επιβαρύνουν γενικά όλα τα δόντια.

Με το Ιnvisalign γνωρίζετε το τέλος της θεραπείας σας πριν καν αυτή ξεκινήσει.

Παρασκευή Ναρθήκων – Έναρξη Θεραπείας

Η εταιρεία ALIGN Technology στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. επεξεργάζεται τα αρχικά διαγνωστικά σας στοιχεία (φωτογραφίες του προσώπου και των δοντιών σας, την πανοραμική και  πλάγια κεφαλομετρική ακτινογραφία, και το σκανάρισμα των δοντιών σας). Κατόπιν με βάση το σχέδιο θεραπείας που έχει προτείνει ο ορθοδοντικός για εσάς, η εταιρεία ετοιμάζει ένα εικονικό μοντέλο θεραπείας (virtual animation) σε μορφή βίντεο, το λεγόμενο ClinCheck, που στέλνει με e-mail μετά από λίγες εβδομάδες στον υπολογιστή του γιατρού σας. Αυτό το μοντέλο θεραπείας προορίζεται για εσάς, απεικονίζει όλα τα στάδια θεραπείας σας, τον αριθμό των ναρθήκων που θα χρειασθούν και περιέχει όλες τις λεπτομέρειες για την επιτυχή ολοκλήρωση της θεραπείας σας.

Μετά την προβολή του βίντεό σας και τη σύμφωνη γνώμη σας, ο γιατρός ειδοποιεί την εταιρεία να προχωρήσει στην παρασκευή των ναρθήκων με βάση το συγκεκριμένο (εικονικό) μοντέλο θεραπείας. Ύστερα από λίγες ημέρες οι νάρθηκες καταφθάνουν με courier από την εταιρεία και ενημερώνεσθε να προσέλθετε στο Ιατρείο να παραλάβετε τους πρώτους από αυτούς.

Αποκαλύπτεται μπροστά σας ένα υπέροχο καινούργιο χαμόγελο, το ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΝΕΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ, που με λίγη υπομονή και πολύ ενθουσιασμό από τη μεριά σας σύντομα θα γίνει η πραγματικότητά σας!

Παρακολούθηση Θεραπείας

Μόλις συμφωνήσετε με το σχέδιο θεραπείας που σας προτείνει ο ορθοδοντικός σας, εκείνος παραγγέλνει στην εταιρεία ALIGN τους νάρθηκές σας. Μετά από λίγο καιρό αυτοί καταφθάνουν στο Ιατρείο και εσείς λαμβάνετε τους πρώτους, που, φοράτε για δύο εβδομάδες για 21-22ώρες καθημερινά. Κατόπιν φοράτε το επόμενο ζευγάρι ναρθήκων πάλι για δύο εβδομάδες κ.ο.κ. μέχρι τους τελευταίους στην σειρά.

Ο αριθμός των ναρθήκων διαφέρει από ασθενή σε ασθενή ανάλογα με την περίπτωση και τη βαρύτητα του ορθοδοντικού προβλήματος. Συνήθως όμως μία πλήρης θεραπεία ξεκινά από 14 νάρθηκες (διαρκεί περίπου 7 – 9 μήνες) για την άνω και κάτω οδοντοστοιχία, σε περιπτώσεις μικρών ανωμαλιών και φθάνει τους 60 – 70 νάρθηκες (σε 24 μήνες περίπου) για πιο σύνθετες περιπτώσεις.

Φοράτε κάθε ζεύγος ναρθήκων μέρα και νύχτα για περίπου 21-22 ώρες, με εξαίρεση όταν τρώτε ή βουρτσίζετε τα δόντια σας. Αυτό γίνεται για όλη τη σειρά των ναρθήκων, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, που οδηγεί τα δόντια σας στις τελικές τους, ίσιες θέσεις και σας χαρίζει το νέο σας υπέροχο χαμόγελο!

Κάθε 4-6 εβδομάδες επισκέπτεσθε τον ορθοδοντικό σας για να παρακολουθεί την πρόοδο της θεραπείας σας και σας δίνει τις επόμενες σειρές ναρθήκων. Σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας, θα παρατηρήσετε μικρές σταδιακές κινήσεις των δοντιών σας, μέχρι το τελικό ίσιωμα τους και την απόκτηση του καινούργιου σας, λαμπερού χαμόγελου.

Ολοκλήρωση Θεραπείας

Με την καθημερινή εφαρμογή των ναρθήκων (ή στις περιπτώσεις με σιδεράκια) η θεραπεία ολοκληρώνεται όταν τα δόντια φτάσουν στις τελικές τους, ίσιες θέσεις και η σύγκλειση των γνάθων είναι αρμονική και ισορροπημένη.

Ο γιατρός στα τελευταία ραντεβού ελέγχει την ευθυγράμμιση όλων των δοντιών και τις σωστές επαφές των επάνω με τα κάτω. Για να είναι έτοιμοι οι ασθενείς να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους με σιδεράκια ή νάρθηκες Invisalign πρέπει στα στόμα τους να παρατηρούνται:

  • Επιπεδωμένη και ευθυγραμμισμένη άνω και κάτω οδοντοστοιχία, δηλ. δόντια χωρίς στροφές, αποκλίσεις και διαφορά στο ύψος,
  • Απουσία κενών ανάμεσα στα δόντια,
  • Ισορροπημένη σύγκλειση ανάμεσα στις δύο γνάθους σύμφωνα με τους κανόνες της Ορθοδοντικής, με σωστή οριζόντια πρόταξη και κατακόρυφη επικάλυψη δοντιών,
  • Δόντια που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο με σωστές αξονικές κλίσεις για να αντιρροπούν τις δυνάμεις της μάσησης,
  • Ούλα που δε ματώνουν, με έντονο ροδαλό χρώμα και παχιά σύσταση για να στηρίζουν και προστατεύουν τα ευθυγραμμισμένα δόντια.

Όταν ο ορθοδοντικός διαπιστώσει ότι πληρούνται όλοι οι παραπάνω όροι στο στόμα των ασθενών του, τους ενημερώνει ότι η θεραπεία πλησιάζει στο τέλος της. Παραγγέλνονται οι τελικές ακτινογραφίες (πανοραμική και πλάγια κεφαλομετρική), παίρνονται οι τελικές φωτογραφίες για να γίνουν οι συγκρίσεις με την αρχική κατάσταση και φυσικά αφαιρούνται οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί. Το νέο μας χαμόγελο είναι πια γεγονός και αποζημιώνει τις προσπάθειες τις δικές μας και του γιατρού.

Μία ορθοδοντική θεραπεία διαρκεί στις απλές περιπτώσεις 8 – 12 μήνες. Στις συνηθισμένες περιπτώσεις αγγίζει τους 22 – 24 μήνες ενώ καλό είναι να μην ξεπερνά τους 36 μήνες στα παιδιά ή σε πιο σοβαρές καταστάσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας ακολουθεί η φάση της συντήρησης του αποτελέσματος που καλό είναι να εφαρμόζεται για αρκετά χρόνια. Μόνο έτσι διατηρούμε το ωραίο αποτέλεσμα που με κόπο πετύχαμε και εξασφαλίζουμε το ΟΜΟΡΦΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΑΣ … ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

Συντήρηση Αποτελέσματος

Η φάση αυτή, που λέγεται και παθητική φάση της Ορθοδοντικής, είναι απαραίτητη για να διατηρήσουμε το όμορφο χαμόγελο που πετύχαμε με τη βοήθεια της θεραπείας για μια ολόκληρη ζωή. Κι αυτό γιατί τα δόντια μετά την αφαίρεση των ορθοδοντικών συσκευών (σιδεράκια ή νάρθηκες Invisalign) έχουν την τάση επιστροφής στις αρχικές τους στραβές θέσεις, γιατί απλούστατα δεν έχουν σταθεροποιηθεί ακόμα στις νέες τους ίσιες θέσεις. Η σταθεροποίηση των δοντιών γενικά διαρκεί αρκετό καιρό και γι’ αυτό η συντήρηση πρέπει να είναι επιτακτική ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο μετά το τέλος της θεραπείας. Μετά τον πρώτο χρόνο επιτρέπεται να είναι πιο χαλαρή, και γίνεται κυρίως κατά τις βραδινές ώρες και τον ύπνο.

Η τάση μετακίνησης των δοντιών στις αρχικές τους θέσεις είναι κάτι που μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό μετά το τέλος της θεραπείας (είτε με σιδεράκια είτε με νάρθηκες Invisalign) ενώ είναι διαφορετική και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν μπορεί κανένας γιατρός να προβλέψει την ταχύτητα και το μέγεθος της υποτροπής των δοντιών στις αρχικές στραβές τους θέσεις. Γενικά ισχύει, όσο μεγαλύτερο το ορθοδοντικό πρόβλημα και οι μετακινήσεις των δοντιών για τη διόρθωσή του τόσο μεγαλύτερη και η πιθανότητα υποτροπής.

Η συντήρηση του αποτελέσματος επιτυγχάνεται συνήθως με την χρήση κινητών ορθοδοντικών συσκευών (διαφανή ναρθηκάκια) που φορά ο ασθενής τη νύχτα (τουλάχιστον 10 ώρες καθημερινά). Επίσης με την συγκόλληση ενός ειδικού ορθοδοντικού σύρματος από τη μέσα επιφάνεια των μπροστινών δοντιών ενισχύουμε την ακινητοποίησή τους με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουμε το ωραίο αποτέλεσμα της θεραπείας ακόμα κι όταν δε φοράμε τους διαφανείς νάρθηκες συντήρησης.

Πάντως φροντίζουμε να βουρτσίζουμε καθημερινά τα ναρθηκάκια συντήρησης με την οδοντόβουρτσά μας και οδοντόκρεμα. Όταν δεν τα φοράμε τα φυλάσσουμε στην ειδική θήκη που μας δίνει ο Ορθοδοντικός γιατί διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν ή να σπάσουν. Καλό είναι να διατηρούμε τα ναρθηκάκια μας σε καλή κατάσταση γιατί έτσι αυτά κρατούν τα δόντια μας στις σωστές τους θέσεις.

Κατά την φάση της Συντήρησης, που διαρκεί όσο διάστημα επιθυμούμε να έχουμε ένα όμορφο χαμόγελο, η προσέλευσή μας στο Ιατρείο για έλεγχο και επανεξέταση από τον Ορθοδοντικό επαναλαμβάνεται 3 φορές το χρόνο.

Μπορούν οι φρονιμίτες μας να προκαλέσουν ξανά το στράβωμα των δοντιών μας μετά το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας;
Επειδή οι φρονιμίτες είναι τα τελευταία δόντια που ανατέλλουν στο στόμα μας σε ηλικία 16 – 18 ετών, είναι πολύ πιθανό όταν ανατέλλουν να μη βρίσκουν επαρκή χώρο για να πάρουν τις θέσεις τους στις γνάθους. Τότε πιέζουν τα άλλα δόντια που βρίσκονται μπροστά τους, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε συνωστισμούς δοντιών ιδιαίτερα στους κάτω κοπτήρες.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να φοριούνται οι συγκρατητικές συσκευές σύμφωνα με τις οδηγίες μας για να αναχαιτίζουν έτσι την πίεση από τους φρονιμίτες και να διατηρούν τα υπόλοιπα δόντια στις ιδανικές τους θέσεις.

Ικανοποιημένοι ασθενείς